L'IVA rebaixat dels aliments s'allarga fins al setembre i després pujarà progressivament

El Consell de Ministres ha inclòs l'oli de l'oliva en el grup dels aliments de primera necessitat que continuaran exempts d'IVA fins al 30 de setembre

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts una rebaixa temporal de l'IVA de l'oli d'oliva del 5 al 0% en incloure'l al grup dels aliments de primera necessitat.

Per a aquests aliments, que normalment tributen un IVA del 4%, s'ha prorrogat l'IVA zero, que des del gener de l'any passat tenen el pa, la llet, els ous, les fruites i verdures fresques, l'arròs i els llegums, entre d'altres.

La mesura, que va entrar en vigor fa un any i mig per contrarestar la inflació, caducava aquest 30 de juny després d'haver-se prorrogat un parell de vegades.

La novetat, a més de la inclusió de l'oli en aquest grup d'aliments, és que es posa fi als descomptes de manera esgraonada, després de tres pròrrogues consecutives. L'objectiu és que els productes abaratits recuperin a poc a poc el seu tipus impositiu.

D'aquesta manera, els aliments de primera necessitat tornaran a tributar un IVA del 4%, mentre que aliments com la pasta i altres tipus d'oli, que ara estan al 5%, aniran tendint al 10% de sempre.


Com s'aplicarà la pujada progressiva de l'IVA

Concretament, s'aplicarà un 0% d'IVA als aliments de primera necessitat fins al 30 de setembre. A partir de l'1 d'octubre, passaran a un tipus del 2% fins al 31 de desembre i després, el gener del 2025, aquest impost tornarà al 4%.

Per a la resta d'aliments, a partir de l'1 d'octubre fins a finals d'any, s'aplicarà un IVA del 7,5%.

L'augment es fa amb la previsió que la inflació de l'últim trimestre es veurà alterada a la baixa.


Una rebaixa de 50 cèntims per litre

La rebaixa de l'IVA de l'oli d'oliva es va pactar fa uns mesos amb Junts, quan es va aprovar un dels paquets anticrisi del govern espanyol. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ja ha dit que és extraordinària i temporal.

Anteriorment, ja se n'havia reduït el tipus del 10 al 5%. Segons el Ministeri d'Hisenda, l'objectiu de la rebaixa és "protegir i fomentar el consum d'oli d'oliva, un producte saludable i el preu del qual ha augmentat últimament com a resultat de la sequera, entre altres raons".

En la pràctica, tindrà un impacte aproximat d'uns 50 cèntims en el preu al supermercat de l'ampolla de litre d'oli d'oliva.

Això, després que el preu de l'oli d'oliva hagi estat el que més s'ha disparat entre els productes alimentaris. Segons les dades de l'IPC del maig, costa un 62,8% més que fa un any. Des del gener del 2021, el preu s'ha incrementat un 198,5%.


El sou dels funcionaris pujarà un 2%

El Consell de Ministres també ha aprovat una pujada salarial del 2% per als treballadors públics, amb caràcter retroactiu des de gener.

Aquesta pujada s'emmarca en l'increment previst per al sou dels funcionaris enguany, segons l'acord que va signar el govern amb els sindicats.

A més, es preveu un increment addicional del 0,5% en funció de l'evolució de la inflació, per la qual cosa la pujada podria ser del 2,5%.

A Catalunya, la Generalitat ha confirmat que l'increment a les nòmines dels funcionaris s'aplicarà a partir de juliol.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaConsumGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut