Models Xiaomi Mi 10T 5G, Huawei P40 5 i OnePlus 8T 5G analitzats en l'estudi sobre ciberseguretat (Ministeri de Defensa Lituà)

Lituània demana desfer-se de mòbils xinesos amb 5G perquè podrien tenir programes espia

Les relacions entre els dos països, tenses des de fa temps, han empitjorat aquest estiu per disputes sobre Taiwan

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

"Recomanem no comprar telèfons xinesos i desfer-se com més aviat millor dels que tinguin". Aquest és el missatge que ha llançat el viceministre de Defensa lituà, Margiris Abukevicius, aquest dimecres a la població, arran d'un informe que hauria detectat problemes de seguretat en aparells d'empreses xineses com Xiaomi o Huawei.

L'informe en qüestió, que hauria fet el Centre de Seguretat Cibernètica Lituà, assegura que alguns models de Xiaomi, com el Mi 10T Pro 5G, contenen aplicacions preinstal·lades que permeten censurar "grups socials o religiosos" i determinats continguts i espiar les activitats dels usuaris.

L'estudi hauria detectat fins a 449 termes a la base de dades de l'aparell que activarien algoritmes de censura, entre els quals, expressions com "Tibet lliure", "Visca la independència de Taiwan" o "Moviment democràtic". Un software que ara estaria donat d'alta a la Xina i desactivat a Europa, però que es podria activar en qualsevol moment de manera remota.

Segons l'informe de defensa, l'aparell estaria enviant dades encriptades "sensibles" de l'ús que se'n fa (com les consultes o descàrrega d'arxius) a un servidor de Singapur, sense que l'usuari en sigui conscient (per exemple, quan es connecta al núvol).

 

I pel que fa als aparells de Huawei amb 5G (com Huawei P40 5G), l'estudi assegura que redirigeixen els usuaris a botigues de tercers amb aplicacions poc fiables que contenen troians, unes acusacions de vulnerabilitat que ja ha rebutjat el representant lituà de la companyia.

També s'ha analitzat aparells de la marca xinesa OnePlus, però no hi han detectat problemes de seguretat significatius.

El passat mes de maig, Lituània ja va prohibir a algunes empreses xineses a qui considera "fabricants no fiables", com la mateixa Huawei, desplegar al país la seva xarxa de 5G.

Actualment, és la finlandesa Nokia qui subministra equips de 5G a les filials de mòbils lituanes i letones de les companyies Telia i Tele2, de propietat sueca.

Bite, el tercer operador de telefonia mòbil tant a Lituània com a Letònia, té un acord amb Huawei des de l'any 2018 per al desplegament de la seva xarxa 5G, un pacte en suspens des que Letònia va acordar amb els Estats Units no cooperar amb Huawei en projecte estratègics.

Arxiu dispositiu Xiaomi 5G exposat al Mobile World Congress de Barcelona

Dispositiu Xiaomi amb 5G exposat al Mobile World Congress de Barcelona 2019 (Reuters/Rafael Marchante)


Taiwan, de rerefons

Les relacions entre la Xina i Lituània s'han tensat les últimes setmanes després que Taiwan anunciés, al juliol, l'obertura d'una oficina de representació pròpia a Vílnius, la capital lituana, al marge de la Xina.

El govern de Pequín va cridar llavors a consultes l'ambaixador de Lituània, a qui va advertir que considerava aquesta decisió com un atac a la integritat territorial de la Xina i que tindria conseqüències. Els Estats Units, però, van mostrar el seu suport explícit a Lituània davant la pressió xinesa.

L'advertència de la UE als hackers xinesos

El 19 de juliol, la Comissió Europea va fer un comunicat oficial en què advertia que havien detectat un seguit de "ciberatacs maliciosos" provinents de la Xina que afectaven de manera significativa "l'economia, seguretat, democràcia i societat en el seu conjunt".

Tot i que no feia responable el govern de Pequín d'aquests atacs, sí que li demanava que actués contra els hackers que operen des del seu territori. El govern lituà, que també es va sumar a la condemna a aquests atacs, ja va advertir llavors que no permetria accions d'aquest tipus al seu territori.

 

L'abast de la guerra comercial Xina-EUA

L'any 2019, els Estats Units va acusar el gegant tecnològic asiàtic Huawei de frau i espionatge industrial. Els dos països lliuren una batalla des de fa anys per l'hegemonia en el desplegament de la xarxa 5G al món.

Fa un any, el Regne Unit també va prohibir el desplegament de la xarxa 5G de Huawei al país, en plena guerra comercial entre la Xina i els Estats Units, llavors presidit per Donald Trump, pel veto de Washington al gegant tecnològic xinès.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaXina
Anar al contingut