La Dra. Antonieta Salud, investigadora principal del projecte de recerca de l'IRBLleida guanyador de la beca del 2n Premi Martí Via, recollint …
La Dra. Antonieta Salud, investigadora principal del projecte de recerca de l'IRBLleida guanyador de la beca del 2n Premi Martí Via, recollint el guardó. (Horitzontal)

L'IRBLleida guanya la beca del 2n Premi Martí Via destinada a la investigació en el camp de l'oncologia

Actualitzat

ACN Lleida.-L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida-Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) ha rebut el 2n Premi Martí Via de la Fundació Vallformosa, que consisteix en una beca de 30.000 euros destinada a la investigació en el camp de l'oncologia. El projecte guanyador, liderat per la cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Antonieta Salud, se centra en el càncer de mama, concretament en el de tipus HER2, i permetrà investigar un marcador de resposta al trastuzumab (fàrmac anti-HER2). Aquest fàrmac ha tingut un gran impacte en la supervivència d'aquestes pacients, ja que un 60% es curen gràcies al seu ús. Actualment, l'IRBLleida està investigant per aconseguir incrementar el percentatge de pacients curades amb la teràpia anti-HER2. El Premi permetrà cofinançar una investigadora postdoctoral de l'IRBLleida. El projecte es portarà a terme durant 12 mesos i inclourà pacients de la demarcació de Lleida.

El càncer de mama és molt heterogeni. El 25% dels casos de càncer de mama són del tipus HER2, que corresponen a tumors molt agressius. El pronòstic de les pacients afectades per aquest tipus de malaltia ha canviat radicalment amb l'ús d'HER2 com a diana terapèutica. Amb l'aparició del fàrmac trastuzumab el 2005, s'ha passat d'un pronòstic descoratjador a un d'esperançador amb la curació del 60% de les pacients. HER2 és una proteïna de membrana que promou la progressió tumoral. Els fàrmacs anti-HER2 inactiven aquesta proteïna, cosa que torna el tumor menys agressiu. HER2 necessita del suport d'un altre membre de la seva família ErbB per activar-se. Les tres possibilitats d'unió que té HER2 són HER1, HER3 i HER4. Conèixer el membre majoritari al qual s'uneix HER2 en cada pacient pot ajudar l'oncòleg en la seva decisió de proposar el fàrmac anti-HER2 més adequat per obtenir una bona resposta al tractament.Antonieta Salud, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i professora de la Universitat de Lleida, és la investigadora principal del projecte. Aquest Premi permetrà cofinançar la investigadora postdoctoral de l'IRBLleida Anna Novell. El projecte es portarà a terme durant 12 mesos i inclourà pacients de la demarcació de Lleida. Fundació VallformosaEl Grup Vallformosa és una empresa socialment responsable que treballa en diversos projectes per lluitar contra el càncer. Per recaptar fons, se celebra anualment un sopar solidari a les instal·lacions de Vallformosa a Vilobí del Penedès (Alt Penedès). A més, les ampolles de cava de Vallformosa es presenten amb plaques especials amb missatges contra el càncer i amb els logotips de les associacions amb les quals col·laboren. L'any 2015, conjuntament amb GescoFamily, van crear el Premi Martí Via en homenatge al director d'operacions de Vallformosa, que va morir després d'una llarga lluita contra aquesta malaltia. Aquesta beca està destinada a professionals i investigadors d'àrees relacionades amb l'oncologia pediàtrica o d'adults per desenvolupar un projecte de recerca en un centre de referència nacional o internacional.

Anar al contingut