L'Iran ataca amb míssils dues bases a l'Iraq on hi ha tropes nord-americanes
Cràter causat per un dels míssils llançats per l'Iran (Reuters/Ari Jalal)

L'Iran respon a la mort de Soleimani amb míssils a dues bases nord-americanes a l'Iraq

L'atac és la resposta de l'Iran a l'assassinat del general Qasem Soleimani per part dels Estats Units

RedaccióActualitzat

Una dotzena de míssils han impactat aquest dimarts al vespre a dues bases aèries de l'Iraq on hi ha tropes nord-americanes. Segons fonts nord-americanes i iraquianes, no hi ha víctimes mortals, tot i que la televisió oficial iraniana sí que parla de "80 terroristes morts".

L'atac, llançat des de l'Iran, és la resposta de Teheran a l'assassinat del general Qasem Soleimani per part dels Estats Units.

 

 

El Pentàgon ha confirmat que diversos míssils balístics han impactat a les bases d'Al-Assad, al nord-oest de Bagdad, i Erbil, al Kurdistan iraquià. A més, ha assegurat que els coets clarament "s'han llançat des de l'Iran".

La Guàrdia Revolucionària iraniana ha confirmat l'atac. L'Iran diu que no busca una guerra, però amenaça amb atacs en territori dels Estats Units si continua l'escalada. En un comunicat adverteix que la resposta serà "molt més devastadora" si Washington i els seus aliats prenen represàlies. Teheran insta el personal nord-americà a marxar de l'Iraq.

 

Mohammad Javad Zarif: "Ens defensarem de qualsevol agressió" (Reuters/Evgenia Novozhenina)


El ministre iranià d'Afers Exteriors, Mohammad Javad Zarif, diu que han atacat la base des de la qual els Estats Units van orquestrar l'assassinat del general Soleimani. Assegura que no busquen la guerra, però que es defensaran de qualsevol agressió.

 

"L'Iran ha pres i finalitzat mesures proporcionals en defensa pròpia en virtut de l'article 51 de la Carta de les Nacions Unides dirigida a la base des la qual s'ha llançat un atac armat covard contra els nostres ciutadans i alts funcionaris. No busquem una escalada ni la guerra, però ens defensarem de qualsevol agressió"

 

Khamenei: "No n'hi ha prou amb aquest atac. S'han d'expulsar els nord-americans"

Qui ha estat més contundent és el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, que ha dit que "no n'hi ha prou" amb aquest atac. Khamenei afirma que s'han d'expulsar els nord-americans:

"Els hem donat una bufetada però aquesta acció militar no és suficient. La presència corrupta dels Estats Units ha d'acabar"

 

Donald Trump: "Tenim els militars més poderosos i ben equipats de qualsevol part del món!" (Reuters/Jonathan Ernst)


Trump treu importància a l'atac iranià

Mentrestant, Donald Trump ha fet un tuit en què treu ferro a l'atac, amb un to sorprenentment optimista. S'espera que Trump faci una declaració les pròximes hores, però de moment, Washington deixa refredar la situació i evita entrar en una espiral bèlica.

 

 

"Tot està bé! Míssils llançats des de l'Iran a dues bases militars situades a l'Iraq. Avaluació de baixes i danys en marxa ara mateix. Fins ara, tot bé! Tenim els militars més poderosos i ben equipats de qualsevol part del món! Faré una declaració aquest matí"

 

Entrar ara en una guerra no sembla que li pugui convenir ni a l'Iran, ni als Estats Units, on Trump està en any electoral. Tot plegat pot ser fins i tot una ocasió per a les dues parts per rebaixar la tensió i intentar desescalar el conflicte.

Tot això mentre a Kerman, ciutat natal de del general Soleimani, milers d'iranians el ploren en el seu enterrament. Dimarts, als funerals, 50 persones van morir a causa d'una estampida.


Putin a Síria

Al-Assad saluda el ministre de Defensa rus en presència de Putin (Reuters/Sputnik Photo Agency)


Poques hores abans d'aquests atacs aeris a l'Iraq contra forces nord-americanes, el president rus, Vladímir Pútin, viatjava a Síria per entrevistar-se a Damasc amb el seu homòleg, Bashar al-Assad. No han transcendit detalls del contingut d'aquesta reunió entre els dos dirigents.

Aquests dies, però, Rússia, que és el gran aliat del règim sirià, lidera una ofensiva per terra i aire al nord-oest de Síria, que és l'últim bastió dominat per les milícies opositores a Al-Assad. Després d'aquesta visita, a Vladímir Pútin se l'espera aquest dimecres a Turquia, on s'ha d'entrevistar amb el president Recep Tayyip Erdogan. Tots dos inauguraran el gasoducte Turk Stream, que subministrarà combustible rus a Turquia a través del mar Negre.

ARXIVAT A:
IranEstats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut