Teheran

L'Iran jutjarà 500 persones per les protestes postelectorals

Els aldarulls després de les eleccions presidencials a l'Iran, el 12 de juny passat, tenen encara conseqüències. Les autoritats del país han anunciat que jutjaran 500 persones que van ser detingudes i que encara estan a la presó. La resta, unes 2.000, han estat posades en llibertat al llarg de les últimes setmanes, segons fonts oficials. Organitzacions de defensa dels drets humans neguen aquestes declaracions i denuncien que encara hi ha més d'un miler de ciutadans entre reixes.

Actualitzat
Entre els detinguts, hi hauria diversos periodistes, l'exvicepresident iranià, Mohammad Ali Abtahi, de tarannà reformista, un funcionari britànic i una professora de francès.

El Front Islàmic de Participació, una de les plataformes reformistes més importants de l'Iran, ha exigit que es posi en llibertat els seus membres i ha expressat certa preocupació per l'estat de salut d'alguns d'ells.

La reelecció de Mahmud Ahmadinejad com a president de l'Iran va generar un moviment de protesta entre els partidaris de l'altre candidat, Mir Hussein Moussavi. El govern va prohibir als mitjans de comunicació cobrir les manifestacions. La informació del que estava passant es filtrava a través d'internet en blogs i plataformes que superaven la censura del règim dels aiatol·làs.

Finalment, la pressió internacional i les denúncies de frau van portar a un recompte del vots, que només va servir per revalidar l'aclaparadora victòria d'Ahmadinejad, reconeguda pel Consell dels Guardians, el principal òrgan legislatiu de l'Iran.
Anar al contingut