La primera planta nuclear de l'Iran, Bushehr s'inaugurarà la setmana vinent. (Foto: Reuters)
La primera planta nuclear de l'Iran, Bushehr s'inaugurarà la setmana vinent. (Foto: Reuters)
Teheran

L'Iran i Rússia ultimen els detalls per posar en marxa la planta nuclear de Bushehr la setmana vinent

Compte enrere per a l'estrena de la primera planta nuclear de l'Iran. L'agència nuclear russa, Rosatom, ha anunciat que el proper 21 d'agost s'estrenarà la planta atòmica de Bushehr, situada a la vora del golf Pèrsic, després que hagi superat les proves de funcionament i de seguretat.

Actualitzat
La propera setmana es posarà oficialment en marxa la central atòmica de Bushehr, la primera de l'Iran. Segons les autoritats iranianes, "totes les obres d'instal·lació dels equips i les proves necessàries han acabat amb èxit" i la central nuclear ja "està llesta i preparada".

Aquesta inauguració, que suposarà la posada en marxa de 1.000 megavats de potència, ha estat possible gràcies a la col·laboració entre els governs de Rússia i de l'Iran. En les últimes setmanes, els especialistes dels dos països han treballat intensament per poder enllestir-ne el funcionament.

El cap de l'agència nuclear russa, Serguéi Kirienko, ha assegurat que la imposició de sancions internacionals a l'Iran per a la construcció de la central de Bushehr no afecten de cap manera, ja que la majoria de la feina per posar-la en marxa s'ha fet des de territori rus. I ha afegit que la planta pot ser utilitzada tant amb finalitats militars com civils.

Malgrat les crítiques dels Estats Units, en els últims anys, Rússia ha col·laborat estretament amb el govern de l'Iran per poder tirar endavant el projecte de Bushehr subministrant combustible nuclear. Segons el govern rus, l'Iran "ha donat garanties escrites addicionals que aquest combustible es farà servir exclusivament a la central" per poder generar electricitat. A més, l'any 2005, Moscou i Teheran van subscriure un protocol addicional sobre la devolució a Rússia del combustible.

L'obertura de la planta de Bushehr arriba després d'ajornar-la en dues ocasions, la primera l'any 2007 i la segona el 2009.

A la cerimònia d'inauguració s'espera que hi assisteixi tant Kirienko, com el director de l'Organització de l'Energia Atòmica de l'Iran, Ali Akbar Salehi.
Anar al contingut