El president de l'Iran, Hassan Rouhani, durant el discurs commemoratiu de la guerra amb l'Iran (Reuters)

L'Iran ofereix la mà als veïns del golf Pèrsic per fer front als Estats Units

El president Rouhani anuncia que presentarà a l'ONU un pla de cooperació regional per garantir la seguretat a la regió

Juli Rodés AlmerActualitzat

Crida del president de l'Iran, Hassan Rouhani, als estats del golf Pèrsic per fer un front comú contra la "inseguretat" que els Estats Units i Israel representen per a la regió.

Adreçant-se a veïns com l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs, amb els quals manté relacions particularment tenses, Rouhani s'ha mostrat disposat a "oblidar els seus errors del passat".

"Oferim la mà de l'amistat i la fraternitat als països veïns i fins i tot estem disposats a oblidar els seus errors del passat perquè la situació actual fa que els enemics de l'Islam i de la regió, és dir els Estats Units i el sionisme [Israel], volen aprofitar-se de la divisió entre nosaltres."

 

Hassan Rouhani ha anunciat un pla de cooperació regional per garantir la seguretat al golf Pèrsic (Reuters)

 

En aquest mateix sentit, i just després que la Casa Blanca ha anunciat el desplegament de tropes a l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs, Rouhani ha defensat que la presència de forces estrangeres només augmenta la inseguretat.

"La seguretat del Golf Pèrsic, de l'estret d'Ormuz i del mar d'Oman és endògena, ve de l'interior; les forces estrangeres són una font de problemes i d'inseguretat per a la nostra nació i la nostra regió."

"Si realment busquen la seguretat de la regió, que no enviïn tantes armes, avions i bombes (...); que no converteixin la nostra regió en una cursa armamentista."


El president de l'Iran ha pronunciat aquestes paraules durant el discurs commemoratiu de la invasió de l'Iraq i l'inici de la guerra de vuit anys amb aquest país.

 

Desfilada de tropes iranianes en commemoració de l'inici de la guerra amb l'Iraq (Reuters)

 

Rouhani també ha anunciat que aquesta setmana que ve presentarà a l'Assemblea General de l'ONU un pla de cooperació regional, anomenat "Esperança" per garantir la seguretat del golf Pèrsic, l'estret d'Ormuz i el mar d'Oman.

"La presència de forces estrangeres pot ser problemàtica i perillosa per a la regió, per a les aigües internacionals, per a la seguretat marítima i per a la seguretat del petroli i l'energia. El nostre camí és crear unitat i coordinació amb els països de la regió."


Rouhani, d'altra banda, ha tornat a negar que l'Iran tingui res a veure amb l'atac a la petrolera Aramco, a l'Aràbia Saudita, reivindicat pels rebels houthis del Iemen però que els Estats Units i l'Aràbia Saudita atribueixen a l'Iran.

ARXIVAT A:
IranEstats UnitsAràbia Saudita
Anar al contingut