Teheran

L'Iran anuncia un increment de l'enriquiment d'urani que trenca l'acord nuclear

L'Iran es desvincularà progressivament de l'acord nuclear si Occident no garanteix la plena reincorporació de la república islàmica als mercats internacionals

RedaccióActualitzat

L'Iran ha anunciat oficialment que, "d'aquí unes hores", augmentarà el nivell d'enriquiment d'urani per sobre dels límits acordats amb les grans potències mundials en l'acord nuclear signat el 2015. Teheran fa aquest pas després que els Estats Units es van retirar de l'acord nuclear i van augmentar la pressió contra el règim iranià amb l'anunci de noves sancions.

L'anunci l'ha fet el ministre adjunt d'Afers Exteriors iranià, Abbas Araqchi, que ha justificat la superació del nivell d'enriquiment d'urani més enllà del 3,67%, el màxim que fixa l'acord nuclear, per produir combustible per a la central nuclear de Bushehr. Algunes fonts apunten que l'enriquiment de l'urani s'elevarà fins al 5 per cent.

Segons el portaveu del govern de Teheran, l'Iran es desvincularà progressivament de l'acord nuclear cada 60 dies si Europa no pren "iniciatives" que garanteixin la plena reincorporació de la república islàmica als mercats internacionals.

El programa nuclear que l'Iran va acordar amb la comunitat internacional l'any 2015 està concebut per fer electricitat, però l'enriquiment del combustible podria servir per a finalitats militars.

Aquesta setmana, l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica ja havia anunciat que l'Iran havia superat el límit d'urani poc enriquit que podia emmagatzemar.

Hassan Rouhani , president de l'Iran, visita una central nuclear (EFE)

ARXIVAT A:
IranEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut