Teheran

L'Iran acusa Israel de l'assassinat a trets d'un destacat científic nuclear iranià

Teheran diu que Israel busca provocar una "guerra total" amb l'assassinat de Fakhrizadeh i reclama a la comunitat internacional que condemni l'atemptat

M. Josep MoyaActualitzat

Mohsen Fakhrizadeh, un destacat científic nuclear iranià ha mort a l'hospital després de quedar greument ferit en un atac armat prop de Teheran, segons informen mitjans oficials iranians. Era el cap del Departament d'Investigació i Innovació del Ministeri de Defensa de l'Iran.

Fakhrizadeh, segons Israel, els Estats Units i l'oposició iraniana a l'exili, era l'ideòleg de la represa del programa atòmic encobert a l'Iran, aturat el 2003 per la pressió de la comunitat internacional. La República Islàmica de l'Iran sempre ha negat que busqui l'arma atòmica i defensa que el seu programa té únicament finalitats civils.

El juliol del 2015, l'Iran va signar un acord nuclear històric a Viena amb les sis principals potències mundials (la Xina, els Estats Units, França, el Regne Unit, Rússia i Alemanya). L'acord permetria a l'Iran desenvolupar un programa nuclear només amb finalitats civils, sense possibilitat que arribés a construir cap arma nuclear.

Però Israel i també els Estats Units han acusat repetidament l'Iran de saltar-se la prohibició de desenvolupar un programa nuclear amb finalitats armamentístiques. 

L'any 2018, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va esmentar el nom de Mohsen Fakhrizadeh i va assegurar que havia continuat treballant en un programa especial del Ministeri de Defensa iranià. Segons Netanyahu, Israel disposaria de "proves concloents" que demostrarien que els iranians incomplien l'acord nuclear del 2015.

Avui, l'oficina de premsa de Netanyahu no ha volgut comentar la mort a trets del científic iranià.

L'Iran culpa Israel de l'atemptat

L'agència de notícies iraniana IRIB ha difós diverses fotografies del lloc de l'atemptat, una carretera de la població del Damavand, a uns 60 km de Teheran. En les imatges es poden veure diversos impactes de bala als vidres i la carrosseria del cotxe en què viatjava Fakhrizadeh i un rastre de sang al terra.

Al científic iranià l'han tirotejat quan anava en cotxe per una carretera a Damavand
Al científic iranià l'han tirotejat quan anava en cotxe per una carretera del Damavand

Mohsen Fakhrizadeh no ha estat l'únic científic iranià que ha mort de forma violenta o en estranyes circumstàncies els últims anys: entre el 2010 i el 2012, quatre científics nuclears iranians van ser assassinats i l'Iran va acusar Israel d'estar darrere d'aquestes morts.

Unes acusacions que s'han repetit avui. Un assessor militar de l'aiatol·là Ali Khamenei ha dit que Israel, amb l'assassinat de Mohsen Fakhrizadeh, busca provocar "una guerra total". Les autoritats iranianes prometen represàlies contra els autors de la mort de Fakrizadeh.

El ministre d'Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, ha demanat a la comunitat internacional que "posi fi a les vergonyoses posicions ambivalents amb Israel i condemni l'acte terrorista" que ha costat la vida del científic i alt càrrec del Ministeri de Defensa. 

Aquest assassinat es produeix menys de dos mesos abans de l'arribada a la Casa Blanca del demòcrata Joe Biden. El president electe nord-americà ja ha anunciat que vol canviar la postura dels Estats Units amb l'Iran. En els quatre anys de l'administració Trump, els Estats Units s'han retirat de l'acord signat a Viena el 2015 i han instaurat, endurit i després aixecat noves sancions econòmiques contra l'Iran. 

 

ARXIVAT A:
IranEstats UnitsIsrael
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut