Madrid

L'IPC puja cinc dècimes, fins al 3%, al desembre impulsat pel tabac i la benzina

Els preus tornen a pujar i tanquen l'any en la xifra més alta des de fa dos anys. L'índex de preus al consum (IPC) ha deixat enrere les xifres negatives de fa un any i mig i s'han recuperat del tot. Al desembre ha augmentat cinc dècimes respecte al novembre i situa la taxa interanual en el 3% tant a Catalunya com a Espanya, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els grans culpables de l'encariment del cistell de consum són dos: el tabac i els carburants, que han augmentat un 15% i un 9% respecte fa un any. Aquest 3% d'inflació servirà per revisar els salaris que tinguin una clàusula de pujada relacionada amb l'IPC.

Actualitzat
Els preus tanquen el 2010 en el 3% tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, l'IPC s'ha encarit cinc dècimes respecte al novembre –sis al conjunt de l'Estat– i tanca el desembre en una xifra que feia dos anys que no es veia.

L'última xifra que superava el 3% data a l'octubre de 2008, quan els preus es van situar en el 3,6%. A partir de llavors, l'IPC va iniciar una carrera baixista que el va portar a un -1,4% al juliol. Al novembre de 2009 tornaven els números verds i tot just un any després els preus s'han disparat fins al 3%.

Els principals culpables d'aquesta alça de preus són el tabac i els carburants. El primer –englobat en l'apartat de tabac i begudes alcohòliques- ha augmentat set punts en un any i se situa en el 15,3%, la més alta des de 1994. Carburants i lubricants han fet repuntar dos punts i mig l'apartat de transports, que se situa en el 9,2%.

Referència pels salaris

Aquest és el cinquè més seguit d'augments de l'IPC. El 3% és una dada important perquè és l'última de l'any i servirà per actualitzar els salaris dels treballadors en cas que aquests tinguin clàusules de revisió amb l'IPC en el seu conveni col·lectiu.

En general, els salaris no han pujat molt en virtut de l'acord que van arribar empresaris i sindicats en matèria de negociació col·lectiva pel període 2010-2012. L'increment salarial mitjà pactat en els convenis col·lectius registrats durant el 2010 va ser de l'1,30%, un punt i set dècimes per sota de l'IPC que s'ha acabat donant.

Segons les dades de l'INE, la inflació subjacent -que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats– es va situar al desembre en el 1,5%, tres dècimes per sobre de la de novembre. L'indicador de preus al consum harmonitzat (IPCH) va tancar l'any en el 2,9%, set dècimes per sobre de la taxa de novembre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut