L'investigador català Joan Massagué descobreix el mecanisme que produeix les metàstasis

Les cèl·lules tumorals utilitzen una proteïna que intervé en la reparació de teixits per envair altres òrgans
L'investigador català Joan Massagué descobreix el mecanisme que produeix les metàstasis

L'investigador català Joan Massagué descobreix el mecanisme que produeix les metàstasis

Les cèl·lules tumorals utilitzen una proteïna que intervé en la reparació de teixits per envair altres òrgans
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Càncer
L'investigador català Joan Massagué descobreix el mecanisme que produeix les metàstasis
El científic català Joan Massagué (Wikimedia Commons)

Una molècula anomenada L1CAM és la clau que permet als tumors iniciar el procés de metàstasi i envair altres òrgans del cos. Així ho revela una recerca liderada per Joan Massagué, del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, que publica la revista Nature Cancer.

La metàstasi és la causa principal de les morts causades per càncer. Al volant del 90% es produeixen per aquesta causa, quan cèl·lules d'un tumor s'escampen, ocupen altres òrgans i allà comencen el procés per produir un nou tumor.

El treball que ara publica l'equip de Massagué culmina gairebé vint anys de recerca en el laboratori que dirigeix el científic català dedicats a comprendre el mecanisme pel qual es produeixen les metàstasis. I ofereix una explicació que descarta el que fins ara se suposava: que algunes cèl·lules tumorals patien mutacions que els facilitava envair altres òrgans i propagar el càncer.

Una proteïna implicada en la reparació de teixits

L'L1CAM (molècula d'adhesió cel·lular L1) és una proteïna que actua en la reparació dels teixits. Afavoreix l'adhesió entre les cèl·lules i això permet tancar ferides. L'L1CAM no s'expressa en teixits normals que es troben en equilibri. Però, des de fa cert temps, s'ha associat a certes malalties i a la majoria de resultats negatius en el tractament clínic de tumors sòlids malignes.

El que han demostrat ara Massagué i el seu equip és que les cèl·lules tumorals aprofiten l'L1CAM per adherir-se a altres teixits. Així comencen les metàstasis. Se sabia que la producció de tumors en altres òrgans està dirigida per cèl·lules mare que, tot i l'heterogeneïtat dels càncers humans, tenen uns trets comuns.

Fa dos anys, l'equip de Massagué ja havia publicat a la revista Nature Cell Biology un article en què demostraven que l'L1CAM era un component essencial per iniciar la proliferació de cèl·lules de tumors de mama, pulmó, ronyó i còlon. Això permetia que els tumors s'escampessin pel cervell, pulmó, fetge i ossos.

El que fan aquestes cèl·lules és utilitzar la proteïna L1CAM per adherir-se i escampar-se per la superfície de capil·lars sanguinis i activar la producció d'uns factors requerits per iniciar el creixement.

Una possible diana terapèutica

Els investigadors han utilitzat tumors primaris i metàstasi en el fetge de pacients amb càncer colorectal, ratolins amb colitis i càncer intestinal i cultius cel·lulars. I així van poder comprovar el paper que juga l'L1CAM en càncers colorectals resistents a la quimioteràpia i per a la propagació del tumor.

Pels autors, això significa un canvi radical a l'hora d'investigar possibles dianes terapèutiques per on atacar la metàstasi. No s'ha de treballar amb models que expliquen com s'inicien els tumors, sinó centrar-se en el procés basat en l'L1CAM.

Afirmen que si bé l'estudi s'ha centrat en el càncer colorectal, es coneix molt bé el paper de la proteïna en molts altres càncers i en les metàstasis a diversos òrgans. I destaquen que han demostrat el paper essencial de l'L1CAM perquè les cèl·lules tumorals puguin sobreviure i arrelar en altres òrgans. Per això, creuen que la proteïna és una diana terapèutica en potència.

ARXIVAT A:
Càncer Salut Recerca científica

VÍDEOS RELACIONATS