Barcelona

L'Institut d'Estudis Catalans modifica la definició de "matrimoni" al seu diccionari

L'Institut d'Estudis Catalans ha decidit canviar la definició de "matrimoni" en el seu diccionari. A partir d'ara, passarà de ser una "unió legítima entre un home i una dona" a una "unió legítima entre dues persones que es comprometen a portar una vida en comú establerta mitjançant ritus o formalitats legals". L'acadèmia catalana va decidir modificar la paraula el passat 13 de juny i ara ha aprovat la nova definició que a finals de gener ja estarà disponible en la versió en línia del diccionari de l'IEC.

Actualitzat
En declaracions a RAC 1, el president de la Secció Filològica de l'IEC, Joan Martí, ha dit que "és el primer diccionari que acull aquesta definició". Segons Martí, "no hem de ser esclaus ni d'etimologies ni de determinats costums que poden haver-se superat" i per aquest motiu, "tenint en compte la nova situació real i la nova legislació, era procedent fer aquest canvi".

Martí ha explicat que si ens mantenim lligats al concepte de maternitat, que etimològicament conté el terme "matrimoni", s'hauria d'arribar a la conclusió que "tot matrimoni que, pels motius que sigui no pugui engendrar, és un matrimoni frustrat", i ha justificat la rapidesa de fer la modificació perquè hi ha coses "que són més urgents que d'altres" per la seva incidència social, ja que altres canvis tenen un menor impacte perquè "no afecten tan directament la vida personal i la llibertat de les persones".
Anar al contingut