Tarragona

L'inici de curs d'un institut de 1.500 alumnes que no pot reduir els grups per la Covid

L'Institut Martí Franquès de Tarragona, un dels més grans de Catalunya, té 27 grups d'ESO i 18 de batxillerat

Actualitzat

L'institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona ha afrontat un inici de curs especialment complicat a causa de les mesures que obliga a prendre la pàndèmia de la Covid. Amb 175 anys d'història, aquest és un dels institut més grans de Catalunya, amb prop de 1.500 alumnes d'ESO i batxillerat, on la logística que s'ha hagut de planificar és gairebé impossible.

El pla d'organització del centre admet que "la complexitat del centre quant a magnitud d'espais, d'alumnes i nivells educatius dificulta molt i molt la presa de solucions fàcils".

Aquest institut no ha pogut reduïr les ràtios i concentra esforços en "aconseguir el màxim d'estabilitat dels grups classe mantenint l'estructura pedagògica del grups i subgrups".
 

Primer dia de curs

Aquest centre és l'únic a Catalunya amb 27 grups d'ESO ( un més que l'any passat) i 18 de batxillerat. Aquest matí, han començat els grups d'ESO de manera esglaonada: Des de 2/4 de 10, amb 3/4 d'hora de diferència, de quart a primer curs. L'acollida s'ha fet al pati, per grups -entre 6 i 8 per curs-, respectant les distàncies de seguretat i amb mascareta obliogatòria, abans d'accedir a les aules. 
 

El director de l'institut Martí Franquès ha fet l'acollida al pati per cursos (CCMA Rosa Serres)

Per evitar les aglomeracions a l'entrada de l'Institut i per a la circulació interna de l'edifici, s'ha establert una senyalització per colors.


Demà dimarts, a partir de les 9 ho faran de forma esglaonada els alumnes de batxillerat, mentre que els de l'ESO hauran entrat a les 8 del matí amb 10 minuts de diferència, entre els de primer i segon i els de tercer i quart. Dimecres s'afegiran els de batxillerat, que entraran a les 9 del matí, i els nocturs, a les 4 de la tarda.
 

Dificultat per reduir grups

Segons l'Institut, 15 dels grups d'ESO tenen una ràtio superior a 30 alumnes. Per les característiques del Projecte Educatiu del Centre, un pla d'estudis amb diverses llengues, i el Projecte de Direcció, per garantir l'inclusivitat, no sempre s'han pogut organitzar grups més petits.
En aquest centre la majoria de grups són d'entre 20 i 26 alumnes, amb algunes excepcions de menys de 14 o de més de 30. A batxillerat,  no s'ha pogut reduir cap grup i són de 29 a 35 alumnes, tret de classes optatives que poden ser d'entre 8 a 25.

Les ràtios dels grups d'ESO d'aquest institut són d'entre 20 i 26 alumnes de mitjana (Delegació del Govern de Tarragona)

Espais i professors

En el pla organitzatiu que aquest institut ha fet arribar a alumnes i famílies, entre les dificultats logístiques del centre hi ha la gestió dels espais i el nombre de professorat.

Al·leguen que malgrat haver demanat la instal·lació de barracons i més professorat, amb les eines extraordinàries donades pel Departament d'Educació, en aquests moments la utilització de l'espai del centre és del 99%. El centre té 6 plantes, 72 aules i espais docents específics amb 4 escales d'accés, per les quals s'ha de gestionar de forma segura entrades i sortides i mobilitat entre les aules.
 

Les dimensions de l'edifici també compliquen la logística d'aquest centre educatiu (CCMA Rosa Serres)

Classes a l'exterior

Conscients que no es poden assolir totes les mesures recomanades, el centre opta "per aconseguir el màxim d'estabilitat dels grups classe mantenint l'estructura pedagògica de grups i subgrups". De la mateixa manera que es prioritzen les mesures de prevenció i higiene (mascaretes i gel hidroalcohòlic), la neteja i ventilació dels espais, aixi com del material d'ús comú, i les distàncies dintre del centre, també s'afavoreix les classes a l'exterior.

A més dels 3 espais a l'aire lliure que hi ha al centre, i que s'han de fer compatibles amb les classes d'educacio física, la direcció de l'institut ha demanat a l'Ajuntament de Tarragona poder utilitzar la plaça Orléans, el parc Sant Rafael i el marge esquerre del riu Francolí com a espais lectius.

Aquest institut té 27 grups d'ESO, el que en té més a Catalunya (CCMA Rosa Serres)
ARXIVAT A:
Educació SalutCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut