L'infermer català voluntari de la vacuna d'Oxford dona positiu per coronavirus
Joan Pons, infermer en un hospital de Sheffield i voluntari de la vacuna contra el coronavirus que desenvolupen a Oxford

L'infermer català voluntari de la vacuna d'Oxford dona positiu per coronavirus

La resposta dels vacunats al virus és clau per saber si la vacuna és capaç de frenar la malaltia

Josep Maria Camps ColletActualitzat

"Hola, el moment de la veritat ha arribat."

És l'inici del missatge que l'infermer català Joan Pons ha penjat a les xarxes socials per anunciar que ha donat positiu per coronavirus.

Pons, que treballa a l'UCI d'un hospital de Sheffield, al Regne Unit, va ser un dels 10.000 voluntaris que al juny van provar la vacuna que desenvolupa la Universitat d'Oxford.

"El virus m'està intentant atacar"

Durant quatre mesos li han fet molts tests PCR que han sortit tots negatius, fins que aquesta setmana un ha donat positiu:

"A les 4 de la tarda m'he emportat un ensurt mortal quan ha arribat el resultat positiu. Això vol dir que el virus m'està intentant atacar i ara falta veure, tant de bo que la vacuna comenci a actuar i que pugui acabar amb el virus abans no m'entri a la sang."

"Aquesta és la diferència entre vacunar-se o no: la vacuna no em protegeix que el virus entri sinó que em protegeix que el virus pugui passar dels meus pulmons a la sang."


"Evitar les complicacions de la malaltia"

Segons el viròleg de l'Irsicaixa Julià Blanco, una vacuna no necessàriament ha d'evitar la infecció, sinó que n'hi ha prou que eviti les complicacions greus.

Entrevistat a Catalunya Ràdio, Blanco, que està treballant en una altra aspirant a vacuna contra la Covid-19, considera que això ja convertiria la vacuna en vàlida:

"Un objectiu d'aquesta vacuna contra la Covid-19 pot ser simplement evitar les complicacions de la malaltia. Si la vacuna ens protegeix contra aquesta infecció pulmonar severa, que ens pot provocar fins i tot la mort, i fa que el virus només ens produeixi un refredat, això ja seria tot un èxit."

 

La interrupció de l'assaig de la vacuna d'Oxord, una bona notícia malgrat tot
Seu de l'empresa AstraZeneca (EFE/EPA)

Assajos aturats i represos

La vacuna d'Oxford, que està previst que comercialitzi l'empresa AstraZeneca, és una de les que està més avançada al món.

A principis de setembre es van aturar els assajos d'aquesta vacuna, que està en fase III, per la reacció adversa d'un pacient, però es van reprendre pocs dies després.

250 candidates a vacuna

Actualment hi ha gairebé 250 candidates a vacuna de la Covid-19 en desenvolupament: més de 40 estan en assajos clínics en humans, 10 de les quals en l'última fase, la III.

Es pot seguir l'evolució d'aquests assajos a la pàgina web de l'OMS i també a la que ha creat l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres.

Vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford
Vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford (Reuters)


El positiu dels voluntaris

La fase III dels assajos és la que ha de permetre saber si la vacuna és eficaç, tal com explica en Joan Pons des de casa seva:

"Aquesta és la pregunta que estan intentant contestar en la fase III, si la vacuna és eficaç, en les fases I i II es preguntaven si era segura i si produïa una resposta immunitària, faltava la resposta a la fase III, que és l'eficàcia, i l'única manera de saber-ho és que els voluntaris donin positiu."

"I avui jo he donat positiu i espero que amb aquest positiu fem tots un pas endavant per poder saber ja si és eficaç o no i acabar amb el virus i que surti la vacuna com més aviat millor."

L'infermer Joan Pons, aquest dijous a casa seva

 

Pons no sap si la vacuna que li van donar era de debò o era el placebo que posen al grup de control, però per la reacció dels investigadors que el tracten, creu que era l'autèntica.

"De moment estic bé, no tinc cap símptoma, ja us aniré explicant. Ara estic aquí, com Mecano cantava, perdut a la meva habitació sense saber què fer."

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
Anar al contingut