Una dona rep la primera dosi de la vacuna Covaxin a un hospital de Srinagar (EFE/ Farooq Khan)
Una dona rep la primera dosi de la vacuna Covaxin en un hospital de Srinagar (EFE / Farooq Khan)

L'Índia vacuna població de 18 a 45 anys mentre els casos de Covid segueixen desbocats

En un sol dia, s'han superat els 400.000 contagis i els hospitals es queden sense reserves d'oxigen per atendre els pacients més greus

La situació de molts hospitals de l'Índia és crítica per l'allau de malalts de Covid. La majoria de centres sanitaris ja no tenen places lliures i els malalts s'acumulen a qualsevol racó. Els que tenen la sort d'ocupar un llit, sovint, tenen un cilindre d'oxigen al costat, però està buit. El personal sanitari no dona l'abast i són els mateixos familiars els que s'han d'ocupar dels malalts.

En un sol dia s'han superat els 400.000 contagis, i ja són deu dies seguits amb més de 300.000 casos cada dia. Fa dos mesos no arribaven als 10.000 casos per dia. La xifra de morts es manté per sobre de les 3.000 diàries.

La manca d'oxigen als hospitals posa en risc la recuperació de malalts de la Covid a l'Índia (EFE/ Idrees Mohammed)
La falta d'oxigen als hospitals posa en risc la recuperació de malalts de la Covid a l'Índia (EFE/ Idrees Mohammed)


Per intentar frenar aquesta onada descontrolada, avui s'ha obert la vacunació a tota la població més gran de 18 anys. El problema és que a molts estats indis no els queda ni una sola dosi de vacuna.

Vacunar la població d'entre 18 i 45 anys

A l'Índia ja s'han administrat prop de 155 milions de dosis; més de dos milions i mig s'han posat en les últimes 24 hores. Es va començar per vacunar el personal sanitari i de la primera línia en la lluita contra la pandèmia; després, els ciutadans de més de 60 anys i, més tard, als de més de 45. Ara ja tocaria vacunar a la població d'entre 18 i 45 anys, el que suposa uns 500 milions de persones.

L'Estat indi subministra de forma gratuïta dues vacunes de producció nacional: Covishield, la fórmula d'AstraZeneca que fabrica l'Institut Serum de l'Índia (SII), i Covaxin, del laboratori indi Bharat Biotech. Ara s'afegiran 150.000 dosis de la vacuna Sputnik V, la primera remesa de milions de dosis de la vacuna russa, que, segons el Ministeri d'Exteriors indi, arribaran aviat.

Sense reserves d'oxigen

Però no només hi ha escassetat de vacunes. En un hospital de Nova Delhi, aquest dissabte han mort 8 pacients (un dels quals era un metge del mateix centre) perquè se'ls ha acabat la provisió d'oxigen malgrat les crides desesperades a les autoritats perquè els en subministressin més. El tanc d'oxigen de recanvi ha arribat 80 minuts tard.

A l'estat de Gujarat, un incendi va cremar ahir un hospital de malalts de Covid i setze pacients hi van morir. A l'Índia, les instal·lacions hospitalàries no tenen un bon manteniment i la dramàtica situació que viu el país està posant els centres sanitaris al límit. La setmana passada, un incendi similar va provocar la mort a 13 malalts.

Pires funeràries de víctimes de la Covid a Nova Delhi (EFE/Idrees Mohammed)

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut