Horta de Sant Joan

L'incendi dels Ports, en fase de control després de quatre dies i més de 1.100 hectàrees cremades

L'incendi dels Ports no creix perquè no té cap front actiu. De fet, està més a prop de l'extinció que de continuar cremant. Els Bombers de la Generalitat es mostren optimistes, i és que per primer cop en cinc dies tenen motius per ser-ho: el temps i el vent els han donat una treva que han permès situar el foc en fase de control. Fins i tot esperen poder controlar-lo avui definitivament. Amb aquest objectiu continuen treballant 53 dotacions de bombers que no han parat ni durant la nit. Ara se'ls han sumat els mitjans aeris. El futur invita a l'optimisme, però si es fa balanç la mirada es tenyeix de tragèdia. El foc deixa 1.140 hectàrees calcinades, quatre bombers morts i dos ferits greus.

Actualitzat
Els responsables d'Interior han parlat per primera vegada d'optimisme respecte a l'evolució del foc que crema des de dilluns a la nit als Ports de Tortosa-Beseit. L'incendi es troba ja en fase de control i tot apunta que podria acabar controlat en les pròximes hores. A més, el vent ha afluixat i, tot i que continua fent molta calor, la humitat ha pujat una mica.

Des d'aquest dijous a la tarda, el foc ja no creix perquè no hi ha fronts actius i els bombers han de treballar a l'interior, en zones d'accés difícil. Una seixantena de dotacions terrestres dels bombers han remullat la zona durant tota la nit i al matí s'hi han incorporat els mitjans aeris.

L'optimisme es compleix

Dijous a la tarda va ser el primer dia dels últims cinc en què les autoritats es mostraven optimismes sobre l'evolució del foc d'Horta de Sant Joan. Ho va expressar el mateix secretari general d'Interior, Joan Boada, que va explicar que "el que permet ser optimista és que no ha augmentat el perímetre, no tenim cap front actiu, tenim fumaroles que anem controlant amb mitjans aeris i manuals". Boada, que ha tornat a afrontar crítiques pel suposat relaxament dels bombers, es va mostrar esperançat davant la possibilitat que no entri més vent de ponent, cosa que facilitaria la feina dels agents d'extinció.

El responsable de l'operatiu dels bombers, Agustí Gatell, ha explicat que les tasques d'extinció se centren en les zones més abruptes i d'accés complicat. "No tenim cap front actiu, totes les zones són interiors, excepte la que toca més als tallants dels Ports", àrees on s'ha hagut d'accedir a peu i "encara que fos amb treball manual", sense mànega d'aigua. Als llocs més complicats d'arribar-hi s'ha de confiar en els mitjans aeris. "Hi ha una massa de sotabosc important, segurament cremarà força estona", ha afegit.

Durant la nit han treballat a la zona una seixantena de dotacions terrestres dels bombers. La vintena de mitjans aeris s'hi han incorporat amb la llum del dia i són clau per apagar les flames a les zones on no es pot arribar amb les mànegues.

Part dels efectius desplaçats a Horta de Sant Joan han hagut d'atendre altres focs que s'han declarat a Catalunya, i 50 efectius de l'exèrcit s'han hagut de desplaçar a altres punts de l'Estat amb focs actius.

Menys vent i més bon temps

El que ha permès als bombers mantenir el perímetre del foc és que el vent de ponent no ha estat tan fort com s'havia pronosticat. Les condicions meteorològiques, però, han estat molt extremes. S'ha arribat als 36 graus i la humitat s'ha situat per sota del 20%, i en alguns moments ha baixat fins al 14%. Avui, continua la calor però les temperatures no són tan altes.

L'incendi ha calcinat 1.140 hectàrees, el 50% de les quals al Parc Natural dels Ports. La majoria de la vegetació afectada és pi blanc, una espècie que es regenera sola. El cost més important del foc, però, ha estat la vida de quatre bombers, tres dels quals han rebut sepultura aquest dijous. Pel que fa als dos companys que van resultar ferits en el mateix accident, dimarts a la tarda, tots dos estan molt greus, un d'ells en estat crític.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut