Vista aèria d'una de les zones afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre (ACN)
Vista aèria d'una de les zones afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre (ACN)
Maials

La calor dificulta les tasques d'extinció de l'incendi de la Ribera d'Ebre

Els bombers temen que l'augment de les temperatures i el vent no els serà favorable per controlar avui l'incendi, que ja ha cremat 6.000 hectàrees

RedaccióActualitzat

El foc de la Ribera d'Ebre ja supera el total de superfície cremada en els incendis dels últims cinc anys. En la darrera valoració feta pels Agents Rurals, l'estimació d'hectàrees afectades per l'incendi és de 6.000. Calculen que un 20% ha pogut salvar-se del foc perquè és zona de conreu.

L'incendi continua actiu però ja no té fronts actius potents. Les altes temperatures que es registren aquest divendres, en plena onada de calor, no ajuden en les tasques de control del foc. Fins ara, s'ha calcinat una superfície equivalent a més de la meitat del terme municipal de Barcelona.

El perímetre del foc està més controlat, però encara no està encerclat del tot. Va començar dimecres a la Torre de l'Espanyol i ha avançat fins arribar als termes municipals de Llardecans i Maials.

Miquel Buch: "120 persones han anat a les seves granges a donar menjar als animals"

A les 18 hores, el conseller d'Interior Miquel Buch ha explicat que "les 52 persones que han estat evacuades a Flix i en algun altre ajuntament, avui no podran tornar a casa".

"El que sí s'ha permès aquest matí és que, entre les 10 i les 12, 120 persones acompanyades pels Mossos hagin pogut entrar a les seves granges per donar menjar als animals. Ara s'haurà de valorar si aquest vespres es podrà tornar a fer el mateix."

En relació al bomber que ahir va tenir un cop de calor, Buch ha explicat que aquest divendres "hi ha hagut un segon cas", però que, de moment, no poden "oferir més informació".

El conseller d'Interior ha parlat també de la mesura que es va adoptar de prohibir durant 48 hores la sega, explicant que no tenien "cap altre remei" i que entén "les queixes i que hi hagi pagesos que no comparteixin la decisió".

"Tenim molts efectius desplaçats al foc de la Ribera d'Ebre i ara ens interessa que no hi hagi més focs. Per a la seguretat d'ells i per a la seguretat del país, hem estat molt restrictius, no només amb els pagesos, sinó en general."

 

 

En l'extinció de l'incendi hi treballen 350 efectius dels bombers en 120 dotacions, 270 militars de la Unitat d'Emergències i unitats BRIF, a més dels Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra. A banda, també comptem amb la col·laboració de les ADF de la zona i de guies de maquinària pesant de Castella-la Manxa.

Pel que fa als mitjans aeris, ara n'hi treballen 13, entre els que hi ha 4 avions del Ministeri d'Agricultura i de Castella-la Manxa i València.


"Día crític"

Els responsables de l'operatiu dels Bombers asseguren que avui serà un dia complicat per les altes temperatures i el vent de component sud, que dificultaran el control del foc. Les temperatures a la zona de l'incendi poden arribar als 44 graus al migdia:

"No podem dir de cap manera que el foc estigui encerclat encara. L'incendi encara no està encerclat i continua actiu."

"L'incendi ha progressat com esperàvem que progressés i hem assolit els objectius que ens havíem marcat. Bàsicament tenim l'incendi controlat en dos flancs, esquerre i dret. Aquesta nit hem prioritzat tota la banda del franc dret per poder treballar i buscar punts d'ubicació per a les nostres dotacions per poder treballar durant el matí i la tarda per poder encerclar-lo i després controlar-lo."

En una compareixença de premsa al centre de comandament avançat de Vinebre han especificat que ara es treballa per estabilitzar el segon i tercer sector del franc dret de l'incendi, que avança cap al Segrià:

"Al franc esquerre, el cap i el primer terç del franc dret l'evolució és prou favorable. Encara no podem donar tot aquest perímetre per estabilitzat però els progressos són força importants. El segon i tercer sectors, tot i que s'ha aconseguit posar unitat a tot el perímetre, encara està en una situació molt inestable."

Aquesta zona és abrupta i té "pocs camins d'accés", un fet que ha dificultat les tasques d'extinció. Els bombers han hagut de requerir l'ajuda de vehicles pesants per obrir vies d'accés i crear zones segures.


Els bombers alerten de possibles revifalles aquest migdia o a la tarda, quan les condicions meteorològiques siguin més desfavorables. Han pogut col·locar punts d'emplaçament de vehicles per poder treballar durant tot el matí en l'extinció d'aquest flanc, però encara no han pogut encerclar tot el perímetre del foc.

El president de la Generalitat Quim Torra, després de reunir-se amb els alcaldes de la zona afectada, ha demanat precaució i responsabilitat extrema a la població en el dia "més crític de l'onada de calor":

"Avui és un dia extrem. Avui és el dia més crític de l'onada de calor. Feia 20 anys que no es donaven unes característiques com les d'avui. Per aquest motiu, activitats que poden semblar normals, en una situació tan extrema com la que vivim, poden ser molt perilloses".


El conseller d'Interior, Miquel Buch, des del centre de comandament avançat de Vinebre, ha remarcat que avui és "el pitjor dia de tots" i això obliga a extremar les precaucions:

"Avui és el pitjor dia de tots. Ho vam dir a començaments de setmana, que la calor aniria augmentat. I avui és el pitjor dia de tots. Per tant, avui es necessita tenir tots els efectius treballant de manera intensa en aquest foc. El foc és dinàmic i hem d'evitar que creixi."

El conseller ha recordat que el foc pot cremar 20.000 hectàrees i que cal abocar-hi el màxim d'efectius per evitar que creixi.

"Un dels pitjors enemics que podríem tenir és un foc d'aquestes característiques en un altre indret del país", ha insistit.

 

Aquest és ara el perímetre de la zona afectada per l'incendi:

 


El cap de l'operatiu de la Ribera d'Ebre ha explicat que s'ha de veure com evoluciona el foc aquest matí per decidir si s'han de prendre mesures de confinament en algunes poblacions; una mesura que depèn, en part, del vent.


52 persones evacuades

Actualment hi ha 52 persones evacuades de diferents masos i masies. 44 persones evacuades que es troben en el municipi de Flix, 19 han pernoctat al gimnàs de l'Escola Enric Grau i Fontserè i les altres han buscat alternatives pròpies. També hi ha 4 persones evacuades a Bovera i 4 a la Palma d'Ebre.

Ahir a la tarda, un bomber que participava en les tasques d'extinció va haver de ser hospitalitzat per un cop de calor. Segons ha explicat el responsable de l'operatiu, si tot va bé, d'aquí a poques hores els equips mèdics diran que està fora de perill.


Carreteres tallades

Continuen tallades cinc vies a la zona de l'incendi per evitar situacions de risc i facilitar la mobilitat de les dotacions de Bombers que treballen en les feines d'extinció. Es tracta de la C-12 (l'eix de l'Ebre) entre Maials i Flix, i les carreteres locals T-714 a la Torre de l'Espanyol, T-2237 entre Vinebre i la Palma d'Ebre, T-703 a la Palma d'Ebre i C-233 entre Bovera i Flix.

 

 

Bovera i Maials ja no estan sota confinament

L'alcalde de Bovera, Òscar Acero, en declaracions al 324, ha explicat que els veïns han treballat tota la nit amb cisternes i tractors per controlar el foc amb coordinació amb els bombers.

Aquest dijous al vespre es va aixecar el confinament en aquesta població, i l'alcalde ha explicat que de moment no tenen avís d'un nou confinament però que dependrà molt del vent. Acero ha assegurat que faran tot el que els diguin des de Protecció Civil.

Els propietaris de les granges desallotjades que tinguin bestiar podran anar a veure l'estat en què estan els animals i donar-los menjar i aigua. S'ha organitzat un comboi amb mossos i bombers per acompanyar-los abans de les 12 del migdia, l'hora límit per sortir de la zona afectada.

 


 

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut