El flanc esquerre de l'incendi de Peramola, que ja afecta una seixantena d'hectàrees
El flanc esquerre de l'incendi de Peramola, que ha afectat més de setanta hectàrees

Incendis: contingut l'incendi de Peramola mentre continua actiu el de Baldomar

L'alerta per risc extrem d'incendi es manté a 93 municipis

RedaccióActualitzat

Els Bombers treballen per cinquè dia consecutiu en diferents incendis simultanis per tot Catalunya. Els dos incendis actius són el de Baldomar, que ja acumula 2.700 hectàrees afectades, i el de Peramola, a l'Alt Urgell, amb 77 hectàrees d'afectació, que s'ha declarat a dos quarts de tres de la tarda de diumenge.

S'espera arribar a poder estabilitzar els dos incendis actius durant el dilluns, segons ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Els que a hores d'ara es consideren estabilitzats són els d'Olivella (164 hectàrees), Bot (unes 7 hectàrees) i Gósol (poc més d'1,5 hectàrees).

El conseller d'Interior ha detallat que els mitjans destinats a l'extinció dels incendis actius s'han dedicat a "perimetrar sobretot el cantó dret" en tots dos casos per evitar que el foc s'acabés escampant.

La tarda de diumenge ha estat un moment clau en què s'ha estat treballant molt intensament en les tasques d'extinció, i per aquest motiu no es disposava d'informació més detallada en la compareixença del conseller d'Interior i el president de la Generalitat després de la reunió del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), on també s'han trobat amb Imma Solé, subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències.


Revetlla de Sant Joan en un context d'alt risc d'incendis

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el govern estudiarà si caldrà decretar més restriccions de cara a les celebracions de la revetlla de Sant Joan.

A l'espera de l'evolució meteorològica, anunciaran qualsevol novetat "de cara a dimarts o dimecres". En principi, ha afegit Aragonès, es mantenen vigents les habituals recomanacions i restriccions a menys de 500 metres de massa forestal.

Peramola, 70 ha d'Espai d'Interès Natural cremades

En el foc iniciat diumenge a Peramola, els Bombers veuen ara més a prop la possibilitat de deixar la situació estabilitzada demà a primera hora del matí. De moment, estan continguts tant el flanc esquerre com el dret de l'incendi "dins els eixos que s'havien dissenyat", explicaven els bombers, i només resten dues llengües de foc que deixaran cremar per no poder accedir-hi.

La possibilitat que dilluns arribin tempestes que "aquestes sí, portin aigua" s'espera que millorin les condicions i ajudin a fer la transició cap a una situació de control.

L'incendi de Peramola ha afectat de moment unes 77 hectàrees a la zona del Roc de Rombau. Tenia una potencialitat de 200-300 hectàrees i "el risc que esdevingui un incendi de 1.700 hectàrees", segons explicava Joan Ignasi Elena. Aquesta nit hi treballen 22 mitjans terrestres i alguns comandaments.

La major part d'hectàrees afectades estan dins l'espai d'interès natural de la serra d'Aubenç i Roc de Cogul, 66 són forestals i la resta agrícoles.


"No era el dia per recol·lectar a aquestes hores"

El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, ha confirmat que l'origen del foc de Peramola ha estat l'avaria d'una màquina recol·lectora que treballava en un camp de cereals. Ricou ha lamentat que l'agricultor fes aquestes tasques en les hores de màxima insolació.

Tot i que el pagès complia la normativa d'equip d'extinció, Ricou creu que aquest diumenge "no era el dia per recol·lectar a aquestes hores", i ha recordat que és preferible fer aquestes feines a primera hora del matí o última hora de la tarda.

Els bombers han donat per extingit l'incendi urbà que cremava en una zona urbana de Lleida, prop de l'Escola Superior d'Agrònoms de Lleida, segons informa Catalunya Informació. Hauria afectat els jardins de dues cases.

 

 

2.700 hectàrees cremades a Baldomar

L'incendi de Baldomar continua actiu, però l'esforç d'extinció ha aconseguit que cap dels seus nous focus provocats pel vent en punts calents augmentés de forma important la xifra d'hectàrees cremades, que s'han mantingut en poc més de 2.700 hectàrees, la majoria de massa forestal.

S'espera que durant la nit augmenti la humitat, prevista per sobre del 80%-90%, i ajudi que els punts calents, que durant el dia han estat els que han donat més problemes, vagin refredant-se i morint.

Les tasques d'extinció han estat especialment intenses en el flanc oest de l'incendi. La situació meteorològica ha complicat molt la situació, amb vents de fins a 70 quilòmetres per hora a la zona a partir del migdia fins a primera hora de la nit.

El cap de Bombers, David Borrell, ha explicat que les feines d'extinció del dia s'han centrat a "aguantar" l'eix de confinament, que compromet unes 5.000 hectàrees, i que s'ha aconseguit tot i les represes.

Els veïns d'Alòs de Balaguer han viscut una nit d'angoixa després que el foc ha arribat a 300 metres del nucli, però han pogut retirar-los el confinament i la població està ara fora de perill.


Incendi a Bot, controlat

Dissabte hi va haver fins a 30 incendis simultanis que van complicar molt la tasca dels Bombers. Aquest diumenge, a primera hora s'ha declarat un nou incendi entre Bot i Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, que ha quedat ràpidament estabilitzat i s'ha pogut controlar a mitja tarda.

Segons els Agents Rurals, aquest foc ha afectat 6,6 hectàrees.

Des de dimecres, els Bombers han hagut d'atendre prop de 200 incendis de vegetació al llarg del país, és a dir, 50 focs de mitjana cada dia.


Olivella, estabilitzat i en observació

En canvi, l'incendi d'Olivella, al Garraf, manté la seva condició d'estabilitzat des de l'última hora de dissabte. Els Bombers es mantindran en observació activa tota la nit per evitar cap revifada, per assegurar que passi a ser considerat "controlat" ben aviat. Segons informava l'alcaldessa, Marta Verdejo, el foc es manté perimetrat.

Estan tancats tots els camins d'accés al foc, el camí Pelagons i el de Can Suriol, per "garantir la seguretat de la població i per facilitar la feina als Bombers que treballen en l'extinció de l'incendi", ha explicat l'ajuntament.

El foc ha cremat unes 190 hectàrees al Parc Natural del Garraf. Aquest incendi va començar a la una del migdia de dissabte i empès pel vent va avançar en dos fronts. Agents Rurals ja n'investiguen les possibles causes.

La columna de fum de l'incendi d'Olivella és visible des de diversos punts del Garraf i l'Alt Penedès
La columna de fum de l'incendi d'Olivella ha estat visible des de diversos punts del Garraf i l'Alt Penedès (Agents Rurals)


La resta d'incendis, estabilitzats o controlats

L'incendi d'Altès, al municipi de Bassella, a l'Alt Urgell, està estabilitzat. El foc que crema des de divendres ja ha calcinat una desena d'hectàrees, tot i que aquest foc preocupa per la seva potencialitat, de 20.000 hectàrees.

A pocs quilòmetres d'aquesta zona, a Lladurs, al Solsonès, els bombers també van estabilitzar l'incendi ahir. Ha cremat una cinquantena d'hectàrees, però s'ha evitat que arribi a una zona boscosa que podria afectar-ne 50.000.

I també a Saldes, al peu del Pedraforca, al Berguedà, s'hi va declarar un incendi a primera hora de la tarda d'ahir. El foc es va donar per estabilitzat ahir a mitja tarda gràcies a la ràpida intervenció dels efectius: 7 de terrestres i un d'aeri. Tot apunta a la caiguda d'un llamp com a causa de l'incendi.

Ahir a la tarda es van declarar dos incendis més: a Santa Coloma de Gramenet, un incendi ha cremat 4,93 hectàrees a la zona de Can Zam, i a Cornudella de Montsant, un altre foc ha cremat una superfície aproximada de 2,48 hectàrees de la partida de la Vinyeta. Tots dos incendis es van poder estabilitzar durant la mateixa tarda d'ahir.


93 municipis continuen en alerta per risc extrem d'incendis

Protecció Civil ha desactivat el Pla Procicat per l'episodi de temperatures extremes, però manté activat un nivell extrem de risc d'incendis en 13 comarques de l'oest del país. També es mantenen les restriccions d'accés al Montsec i al Montsant.

 

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut