Pablo Echenique intervé al Congrés mentre l'observa Pedro Sánchez, el 22 d'abril passat
Pablo Echenique intervé al Congrés mentre l'observa Pedro Sánchez, el 22 d'abril passat (ACN)

PSOE i Podem esquiven l'impost a les rendes altes a la comissió de reconstrucció

El document pactat per les dues formacions del govern espanyol no inclou una de les principals reivindicacions de Podem

Actualitzat

El PSOE i Unides Podem pràcticament han esgotat el termini a l'hora de presentar la proposta conjunta de conclusions de la comissió per a la reconstrucció social i econòmica després de la crisi sanitària del coronavirus.

Després d'una tarda de negociacions contrarellotge, els dos partits que formen el govern espanyol han tancat un document de mínims que no inclou una de les principals reivindicacions de Podem: la implantació d'un impost a la riquesa. Tots dos grups fan una referència genèrica a apujar els impostos per assimilar la càrrega fiscal a Espanya a la mitjana dels països de la Unió Europea, tot i que eviten concretar quins.

Finalment, en el document no hi apareix explícitament l'impost a les rendes altes, però sí l'aposta per "avançar en la seguretat jurídica, certesa i progressivitat" del sistema tributari espanyol sobre la base de la "justícia fiscal" i que "aportin més aquells que més tenen per tal que rebin més els que més ho necessiten".

 

Pedro Sánchez i Adriana Lastra arribant aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez i Adriana Lastra arribant aquest dimecres al Congrés (EFE / J.J. Guillén)

 

Aquest impost a la riquesa ha estat el principal escull de les negociacions entre les dues formacions, que van arribar fins i tot a una trobada entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias aquest dimarts a La Moncloa, avançada per eldiario.es. El PSOE no veia clar incloure aquesta "taxa de reconstrucció", una de les propostes de Podem per sostenir el sistema fiscal en els anys posteriors a la crisi del coronavirus.

El portaveu parlamentari de la formació morada, Pablo Echenique, va dir aquest dimarts que assumia que el PSOE no estava gaire disposat a acordar aquest impost i va defensar que la tasca del seu grup era intentar convèncer els seus socis de coalició amb "els millors arguments perquè aquest impost es pugui posar en marxa":

"Crec que no els revelo res: hi ha diferents posicions respecte a aquest impost."

Aquest dimecres, Unides Podem ja havia obert la porta a suavitzar l'impost a les rendes altes en un document que no entrés en aspectes gaire concrets, de manera que faciliti la negociació d'un acord ampli amb altres forces polítiques.

Dret a la desconnexió i enfortir la sanitat pública

Els grups de PSOE i Unides Podem també plantegen desenvolupar "una proposta legal" sobre teletreball que inclogui el dret a la desconnexió del treballador.

Altres punts clau del document de PSOE i UP són enfortir el sistema públic de salut o implantar un model de cures, especialment per a persones grans.

 

Minut de silenci a l'inici d'una sessió de la comissió de reconstrucció
Minut de silenci a l'inici d'una sessió de la comissió de reconstrucció (EFE / Ballesteros)

 

Pel que fa al PP, fonts del grup parlamentari han assenyalat que el seu document es basa en tres prioritats: la sanitat pública, l'aportació europea per a la recuperació i la contingència sanitària davant de possibles nous brots de coronavirus o altres pandèmies. Fonts populars han dit que ja han començat converses amb els socialistes de cara a la votació de les conclusions.

Per la seva banda, en el document que ha presentat Esquerra Republicana s'hi inclou posar en marxa un tribut a les grans fortunes i la derogació de la reforma laboral. Altres propostes dels republicans són crear un fons de lluita contra la pobresa infantil de 800 milions d'euros, crear una partida per a activitats socioeducatives dirigides als infants de famílies vulnerables que han estat tres mesos sense anar a l'escola i avançar en la digitalització a les aules.

Després de 112 compareixences, la comissió per a la reconstrucció enfila la recta final. Un cop presentats els documents, els quatre grups de treball en què s'organitza la comissió (sanitat, polítiques socials i de cures, UE i reactivació econòmica) debatran aquest dijous quin dels textos presentats servirà de base per a la negociació.

Aleshores s'obrirà un període d'esmenes que la mesa de la comissió, presidida per Patxi López, ha ampliat fins dilluns. Els textos que s'acordin tornaran a la comissió, on els grups parlamentaris intentaran redactar un únic document final i enllestir-lo a principis de juliol.

 

 

Sánchez demana "unitat" a Casado

Tot plegat, en un clima de desacord cada cop més pronunciat entre PSOE i PP. En la sessió de control al Congrés dels Diputats, el president del govern espanyol ha demanat al líder del PP unitat en la posició d'Espanya a Europa en qüestions com les ajudes del fons de reconstrucció de la UE o l'anomenada "taxa Google" amb què es vol gravar les grans empreses tecnològiques:

"Defensi els interessos d'Espanya: elimini el vergonyós informe que ha presentat el PP i que posa en qüestió la democràcia espanyola."

Pedro Sánchez ha lamentat que el PP posi condicions perquè Espanya pugui accedir al fons europeu de reconstrucció, en referència a l'informe dels populars sobre com hauria de ser el repartiment de les ajudes europees.

El cap de l'oposició ha acusat Sánchez de voler portar l'economia espanyola a la debacle en no arribar a un acord amb els agents socials sobre la pròrroga dels ERTO.

 

El líder del PP, Pablo Casado, intervé en la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés (EFE / J. J. Guillén)

 

 

 

ARXIVAT A:
PSOEUnides PodemCoronavirus
Anar al contingut