Gala del Premi Planeta.
Gala del Premi Planeta.
Barcelona

L'imperi de José Manuel Lara i el grup Planeta

Amb l'imperi que li va llegar el seu pare, José Manuel Lara en va aixecar un encara més gran

RedaccióActualitzat

José Manuel Lara, mort avui, dissabte, era president del Grup Planeta des del 2003 i del grup Atresmedia. Amb l'imperi que li va llegar el seu pare, en va aixecar un encara més gran.

Lara era propietari, de forma directa o indirecta, d'editorials, televisions, diaris i emissores. El seu grup té presència a Espanya i diversos països de l'Amèrica Llatina, a més de França, on és el segon més important amb la marca d'Editis.

Editorials

Planeta és propietària del Grup 62, a més de 40 editorials, entre les quals destaquen Booket, Ediciones Destino, Deusto, Paidós, Espasa, Seix Barral i Timun Mas.

El Grup Planeta és l'impulsor d'un dels premis més importants del sector editorial i el més ben dotat econòmicament. Al llarg de 50 anys, ha premiat escriptors com Manuel Vázquez Montalbán, Josep Maria Gironella, Baltasar Porcel, Carmen Laforet, Torcuato Luca de Tena i Antonio Gala, entre molts altres. Actualment, el jurat està format per Alberto Blecua, Alfredo Bryce Echenique, Pere Gimferrer, Rosa Regàs, Carmen Posadas, Soledad Puértolas, Zoé Valdés i Carlos Pujol.

Mitjans de comunicació

Lara també ha tingut un paper rellevant en el panorama mediàtic català i espanyol. Era president del Grup Atresmedia des del juny del 2003, quan es va convertir en l'accionista de referència del grup multimèdia a través de Planeta DeAgostini.

Actualment, el grup gestiona Antena 3, de la qual era president; La Sexta, cadena que va adquirir l'any 2011, i altres canals, com Nova, Neox i Gol TV, a més de l'emissora radiofònica Onda Cero. També era propietari de les ràdio Europa FM i Melodía FM.

Lara també era màxim accionista de "La Razon", i entre el 2004 i el 2009 també va ser accionista del diari "Avui", fins que es va vendre el seu 40% de l'editora del diari, Corporació Catalana de Comunicació.

Institucions

Lara també va presidir entre els anys 2005 i 2008 el Cercle d'Economia, i, a partir del següent mandat, amb Salvador Alemany com a president, va passar a ser vocal fins al 2012. Prèviament, entre el 2003 i el 2005, en va ser vicepresident. També va ser membre de la junta directiva de l'Institut d'Empresa Familiar i vicepresident del Banc Sabadell.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut