Washington

L'"impeachment" de Trump arriba al Senat amb retrets entre republicans i demòcrates

Les sessions del judici polític al president dels Estats Units seran de 12 hores, de la 1 del migdia a la 1 de la matinada

Actualitzat

Al Senat dels Estats Units arrenca el judici polític per destituir Donald Trump com a president. El primer pas de l'"impeachment" és la votació de normes i procediments, que seran força excepcionals. Per exemple, les sessions seran de 12 hores, de la 1 del migdia a la 1 de la matinada, hora de Washington.

Els demòcrates tindran dos dies per presentar l'acusació i, després, la defensa del president tindrà dos dies més per rebatre-la. Segons el calendari suggerit pels republicans, el judici polític podria acabar-se a finals de la setmana vinent.

Com tot el procediment d'"impeachment", el judici al Senat és molt polèmic. La majoria republicana ha dissenyat unes sessions molt favorables a Trump i, per ara, han vetat qualsevol testimoni clau o document que el pugui incriminar.

 

Vista general del Capitoli, darrere de tres banderes dels Estats Units
Vista general del Capitoli, darrere de tres banderes dels Estats Units (Reuters / Yuri Gripas)

 

Republicans i demòcrates s'acusen mútuament de "manipulació" en aquest judici polític. Els advocats defensors de Trump creuen que la investigació dels demòcrates a la Cambra de Representants ha estat "manipulada".

En un document de 171 pàgines, l'advocat de la Casa Blanca, Pat Cipollone, demana al Senat que acabi "ràpidament" el procés d'"impeachment":

"Tot això és una perversió perillosa de la Constitució que el Senat hauria de condemnar ràpidament i categòrica"

L'equip legal del president se centra més a considerar "poc sòlids" els càrrecs de què s'acusa Trump (abús de poder i obstrucció al Congrés) que no pas de desmentir que demanés la intervenció d'Ucraïna per influir en les eleccions presidencials del novembre vinent:

"No s'aproximen ni remotament al llindar constitucional per destituir un president"

 

Pancarta en contra de Trump i Pence als afores del Capitoli
Pancarta en contra de Trump i Pence als afores del Capitoli (Reuters / Sarah Silbiger)

 

Per la seva banda, l'oposició demòcrata acusa els republicans de voler encobrir el president i de preparar un judici injust. Els set congressistes demòcrates que fan de "fiscals" en el judici polític al president han criticat el disseny del procediment d'"impeachment" que ha fet la majoria republicana.

El president del Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants, Adam Schiff, ha acusat la majoria republicana d'amagar les "proves" a la ciutadania:

"No és un procés per a un judici polític just. Aquest és un procés per a un judici polític manipulat. Aquest és el procés si no volen que el poble nord-americà vegi proves"

A més, Schiff ha criticat que el líder de la majoria republicana, Mitch McConnell, no hagi consultat el procés amb els demòcrates.

"Si el senador McConnell fa el primer judici polític de la història sense testimonis o documents, no provarà que el president és innocent, només demostrarà que el Senat és culpable de col·laborar amb el president per evitar que la veritat surti a la llum"

El jurat d'aquest "judici polític" són els 100 senadors nord-americans. Els senadors no poden parlar entre ells, sota pena de presó, ni tampoc portar mòbils ni ordinadors. Si tenen preguntes, només les podran fer a partir de la setmana que ve per escrit.

A Donald Trump hi ha una carta que li pot sortir malament. Només necessiten el vot de quatre senadors republicans moderats per forçar un vot que permeti citar testimonis. Si finalment això passés, el judici entraria en una nova fase, molt més delicada per al president.

 

 

Triomfalisme de Trump a Davos

Mentrestant, Trump és a Davos, en el Fòrum Econòmic Mundial. El president nord-americà ha fet un discurs optimista i ha presumit del que ha qualificat de "victòries" de la seva administració en les negociacions comercials tant amb la Xina com amb Mèxic i el Canadà.

 

Trump ha participat al Fòrum Econòmic Mundial de Davos
Trump ha participat al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Reuters / Jonathan Ernst)

 

A Davos, Trump ha coincidit amb l'activista ecologista Greta Thunberg, amb un discurs diametralment oposat al seu sobre l'emergència climàtica. Finalment, Trump i Thunberg no s'han arribat a trobar, però el president nord-americà ha combinat missatges a favor del medi ambient amb crítiques als ecologistes i lloances a les xifres macroeconòmiques que deixa la seva estada a la Casa Blanca.

 

 

 

Tercer "impeachment" de la història

El de Trump és el tercer "impeachment" de la història que arriba a la cambra alta. Anteriorment, Andrew Johnson i Bill Clinton es van trobar en aquesta situació i tots dos van ser exonerats pel Senat.

 

 

El cas es va destapar per la queixa d'un informant als serveis d'intel·ligència després d'una trucada entre Trump i el seu homòleg ucraïnèsVolodímir Zelenski, el mes de juliol. En la trucada, el president nord-americà demanava que Ucraïna investigués el candidat demòcrata Joe Biden i el seu fill per suposada corrupció.

Segons els demòcrates, Trump va condicionar l'entrega de prop de 400 milions de dòlars en ajudes a Ucraïna i la programació d'una reunió a la Casa Blanca amb Zelenski al fet que Kiev anunciés públicament que estudiava investigar Biden.

 

Pancarta en contra de Trump i Pence als afores del Capitoli
Pancarta en contra de Trump i Pence als afores del Capitoli (Reuters / Sarah Silbiger)

 

 

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut