L'impacte del nostre consum de cafè, cacau o carn en la desforestació de boscos tropicals
El cultiu de cafè és un dels factors de desforestació (SAIF/PixaHave)

L'impacte del nostre consum de cafè, cacau o carn en la desforestació de boscos tropicals

El consum de cacau a Alemanya amenaça els boscos de la Costa d'Ivori i de Ghana, i el Vietnam es desforesta per l'exportació de cafè i fusta

Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

El consum de productes com fusta, cafè, cacau i carn als països més desenvolupats és un dels principals factors de desforestació als països tropicals.

Així ho assenyala un estudi de Keiichiro Kanemoto i Nguyen Hoang, de l'Institut de Recerca per a la Humanitat i la Natura de Kyoto, el Japó, que es publica a la revista Nature Ecology & Evolution.

El consum d'aquests béns als països del G7 –els Estats Units, el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, el Canadà i el Japó—tot sol ja provoca la pèrdua, de mitjana, de 3,9 arbres per persona i any en aquests països.

El desenvolupament econòmic i el creixement demogràfic són les raons d'aquest gran increment en la demanda de productes agrícoles i forestals. Però el seu impacte en la desforestació només s'havia estudiat, fins ara, a nivell regional i centrant-se en alguns productes concrets.

Els dos investigadors japonesos han combinat recerques anteriors amb una base de dades mundial de relacions comercials en 15.000 sectors industrials entre 2001 i 2015.

Grans de cafè assecant-se a Ghana (Pixabay)

Els productes que provoquen desforestació

Això els ha permès quantificar la contribució de cada país i cada producte a la desforestació a països concrets. Això els ha permès constatar que el consum de cacau a Alemanya posa en risc elevat els boscos de Costa d'Ivori i de Ghana. I que la demanda agrícola del Japó perjudica els boscos de Tanzània.

En un mateix país les causes de la desforestació poden variar entre regions. Així, a les terres altes del centre de Vietnam la desforestació està causada, sobretot, per l'exportació de cafè als Estats Units, Alemanya i Itàlia. En canvi, al nord del Vietnam es deu a l'exportació de fusta a la Xina, Corea del Sud i el Japó.

La Xina i l'Índia són dos casos especials, perquè si bé han guanyat superfície neta de boscos, també n'han incrementat la pèrdua en altres països, degut a les seves importacions. Sobretot, la Xina té un impacte equiparable a alguns països del G7.

Entre els països més perjudicats per la desforestació es troben el Brasil, Madagascar, l'Argentina, Indonèsia i la Costa d'Ivori, que exporten carn, soja, cafè, cacau, oli de palma i fusta a països del G7 i la Xina.

El país que encapçala la llista pel seu impacte en la desforestació és els Estats Units, que incideix de forma important en el centre de Cambodja, l'est de Madagascar, Libèria, Centreamèrica, el sud de Xile i el sud de l'Amazònia.

Els Estats Units és el principal importador de fusta de Cambodja, cautxú i productes relacionats de Libèria, fruites i nous de Guatemala, i soja i carn del Brasil. L'impacte del consum de carn es deu a què s'eliminen àmplies zones de bosc per obtenir pastures per al bestiar.

Els autors creuen que el seu estudi pot ajudar a prendre decisions de cara a la protecció d'aquests boscos:

"Com que la desforestació és la principal amenaça a la biodiversitat, els nostres mapes poden ajudar els dirigents a seleccionar punts calents que han de ser prioritzats per un país concret per reduir l'impacte ecològic de la seva petjada de desforestació."

Conclouen que comprendre les relacions específiques entre el comerç internacional i la desforestació és necessari per crear millors regulacions i intervencions basades en la ciència per protegir els boscos de la seva desaparició.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Ecologia Recerca científica Comerç
Anar al contingut