El màxim de greixos trans per producte és ara de 2 grams per cada 100 grams (Unsplash / Eleventh Wave)
Barcelona

Limiten la quantitat de greixos trans, nocius i presents en molts productes

Entra en vigor la llei europea que limita al 2% aquests greixos nocius per a la salut, presents en la brioixeria industrial, snacks i congelats, entre d'altres

Tots els productes que es venen als supermercats poden contenir, com a màxim, un 2% dels greixos denominats trans. Des d'aquest abril, la quantitat d'aquests greixos no saludables queda limitada per l'aplicació d'una directiva europea.

Els greixos trans, que sovint apareixen a l'etiquetatge com a "greixos parcialment hidrogenats" o oli vegetal hidrogenat, s'utilitzen per donar textura i augmentar la conservació dels aliments, però tenen conseqüències molt negatives per a la nostra salut, com explica Toni Bayés Genís, director de l'Institut del Cor de l'Hospital Germans Trias i Pujol:

"S'associen a augment de pes, per tant, a obesitat. S'ha vist que hi ha molta relació entre greixos trans i diabetis, i que hi ha molta relació entre greixos trans i obstrucció de les artèries, i per tant, risc de tenir un infart, risc de tenir un ictus".

 

Els greixos trans d'origen natural els trobem a la mantega, la nata, la llet sencera o la carn més greixosa.

Els industrials, creats a partir d'olis vegetals als quals s'afegeix hidrogen a altes temperatures, són presents en molts productes industrials, com congelats (croquetes, gelats, etc.), snacks i aperitius o brioixeria industrial, entre d'altres.

S'han associat al menjar ràpid o "fast food" i la indústria els ha anat apartant per la pressió dels usuaris, tot i que, sovint, no és fàcil localitzar-los, per la manera com apareixen a les etiquetes, com recull el següent vídeo:

 

A més, la nova normativa tampoc no obliga a fer-ne constar la quantitat exacta que contenen els productes.

 

Haurien de ser productes de consum ocasional

Blanca Salinas-Roca, doctora i vocal del Col·legi de Nutricionistes de Catalunya, subratlla que el consum d'aquesta mena de productes ha de ser ocasional. Tot i que la limitació és un pas endavant, apunta que la pauta a seguir és la dieta mediterrània:  

"No hi ha carta blanca perquè segueixen havent-hi greixos trans i perquè normalment els productes que contenen greixos trans també contenen altres nutrients que s'allunyen del que és l'alimentació saludable.

Carme Chacón, subdirectora de l'Agència de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, destaca que la normativa suposa "una instrucció molt clara per a la indústria i en l'etiquetatge". Encara que admet que "podria ser més clara", la considera "un gran pas".

Els greixos trans són un component no saludable de la brioixeria industrial (Pexels / Tara Winstead)

 

Multes per incompliment de la normativa

La llei europea contra els greixos trans preveu fins a 15.000 euros de multa per cada producte que superi el límit. Es vol seguir així l'exemple de Dinamarca, on la mesura ja s'aplica des de fa un temps i s'ha aconseguit evitar 700 morts l'any.

La indústria ha tingut dos anys per adaptar-se al canvi. Fins ara, a Europa només Dinamarca, Àustria, Suïssa i Islàndia tenien lleis de limitació dels greixos trans en l'alimentació general. A la UE, sí que es fixava per llei un topall en els preparats per a lactants i la llet de continuació, en aquest cas del 3% del total.

 

 

ARXIVAT A:
AlimentacióConsumSalut
Anar al contingut