Termòmetre que indica la temperatura en una botiga de Sevilla (Europa Press/Joaquin Corchero)
Termòmetre que indica la temperatura en una botiga de Sevilla (Europa Press/Joaquin Corchero)

Les mesures d'estalvi energètic: climatització a 27 graus i portes tancades a comerços

El Consell de Ministres aprova les mesures sobre la climatització de botigues, centres comercials, oficines i transports

RedaccióActualitzat

En l'última reunió del Consell de Ministres abans de vacances el govern espanyol ha aprovat un reial decret amb mesures d'estalvi i eficiència energètica per reduir la dependència de Rússia.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va anunciar algunes d'aquestes mesures en una compareixença a La Moncloa divendres, en què no les va concretar, però va voler donar exemple no portant corbata.

La intenció del govern espanyol és aplicar els límits de temperatura ja vigents als organismes de l'Estat, a oficines, negocis, botigues, centres comercials, espais culturals, a més d'estacions de tren, bus i aeroports.

Limitar l'aire condicionat i la calefacció: les mesures de Sánchez per estalviar energia
Quatre aparells d'aire condicionat al terrat d'un edifici

Mínim 27 ºC a l'estiu i màxim 19 ºC a l'hivern

Els límits són que la temperatura mínima en interiors a l'estiu sigui de 27 ºC i la màxima a l'hivern sigui de 19 ºC, per no gastar massa energia en aire condicionat i calefacció.

Una altra mesura és racionalitzar els horaris de funcionament d'aquests aparells i també de la llum dels edificis. En aquest sentit, s'hauran d'apagar els llums dels aparadors a partir de les deu de la nit i la il·luminació dels espais públics quan no estiguin en ús.

Els establiments que tinguin sistemes de calefacció o refrigeració en funcionament hauran de tenir sistemes de tancament automàtic de les portes, en una mesura similar a la que va aprovar França la setmana passada. En aquest cas, el termini d'aplicació és fins al 30 de setembre.

Les mesures s'hauran de posar en marxa en els set dies posteriors a la publicació al BOE i estaran vigents fins l'1 de novembre de 2023.

Els establiments hauran de tenir cartells explicant les mesures d'estalvi energètic, a més d'incorporar termòmetres que informin sobre la temperatura i el nivell d'humitat.

Els recintes públics hauran de revisar calderes i instal·lacions tèrmiques, sempre que l'última revisió fos anterior al gener de 2021.

La vicepresidenta Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, amb Isabel Rodríguez i Félix Bolaños
La vicepresidenta Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, amb Isabel Rodríguez i Félix Bolaños (EFE/Mariscal)

Promoció del transport públic

Una altra mesura és promoure més i millor el transport públic com a alternativa al transport privat, un dels sectors més contaminants i que exigeixen més ús d'energia d'origen fòssil.

En aquest sentit, el Consell de Ministres ha aprovat la gratuïtat de Rodalies per als usuaris habituals anunciada en l'últim debat de política general.

A més, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat que al setembre es presentarà el pla de contingència i estalvi energètic amb més mesures per continuar reforçant l'estalvi i l'eficiència, el canvi de combustible, les renovables i la solidaritat amb Europa.

Mesures negociades amb empresaris i partits

Sánchez va assegurar divendres que totes aquestes mesures ja les ha negociat el seu govern, sobretot els ministeris de Transició Ecològica i del Repte Demogràfic, amb "el sector privat i els grups parlamentaris".

Segons va dir llavors, l'estalvi d'energia és "prioritari" i és també "una feina de tothom" per "reduir la dependència de l'agressor Putin" i per "doblegar la corba de la inflació", i va fixar un 7% d'estalvi com a objectiu, el compromís adquirit amb la UE.

El president del govern espanyol vol que les mesures del decret entrin en vigor immediatament, tot i que el Congrés dels Diputats les hauria de validar en un màxim de 30 dies.

Dues propostes a la UE, un pla contra incendis i una llei de secrets oficials

Sánchez també va dir que al setembre el seu govern té previst fer dues propostes a la UE per reformar el mercat elèctric: deslligar-lo del preu del gas, i posar un límit de preu al CO2.

El Consell de Ministres també preveu aprovar aquest dilluns un pla amb mesures per limitar l'abast dels incendis forestals, que aquest any ja han cremat 200.000 hectàrees a Espanya.

També és destacable un tercer punt de l'ordre del dia d'aquest Consell de Ministres: l'aprovació d'una llei d'informació classificada, que serà la que haurà de substituir l'antiga llei de secrets oficials, aprovada el 1968 durant el règim franquista.

 

ARXIVAT A:
EnergiaPedro SánchezGovern espanyol
Anar al contingut