Sobre les paraules de Casado: "Són producte de la ignorància o la mala fe"
Foto de Casado i Prohens al XVI Congrés Autonòmic del PP balear (EFE / Cati Cladera)

L'IEC replica a Casado sobre el català a les Balears: "Hi ha ignorància o mala fe"

L'Institut d'Estudis Catalans rebutja que s'utilitzi la llengua com a element de crispació i amb interessos partidistes

Actualitzat

L'Institut d'Estudis Catalans ha refusat les declaracions de Pablo Casado, que va afirmar que a les illes Balears no es parla català.

L'entitat assegura que les declaracions del líder del PP són "producte de la ignorància o de la mala fe" i ha demanat que no s'utilitzi la llengua com a element de crispació i amb interessos partidistes.

El líder del PP va afirmar a Palma que a les Illes no es parla català, sinó que cada illa té la seva pròpia llengua ("mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc") i que "aquesta cultura no és apèndix de ningú".

En una declaració institucional, l'IEC insisteix que la comunitat acadèmica internacional deixa clara la unitat de la llengua catalana. "Es parla a Catalunya, a la major part del País Valencià, a les illes Balears, a la Franja de Ponent, a la Catalunya del Nord, a Andorra, a la ciutat sarda de l'Alguer i a la comarca murciana del Carxe", diu, en referència a la definició que fa del català el Diccionari de la llengua catalana de l'IEC.

L'IEC assenyala que les modalitats lingüístiques esmentades per Pablo Casado, així com l'alguerès, el valencià o el rossellonès, són "denominacions legítimes" que fan referència a varietats de la llengua catalana en els diferents territoris i no posen en dubte la unitat essencial de la llengua. A més, remet a les definicions del que tant el Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC com la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE) consideren català.

Armengol no vol tornar a la "crispació"

Les paraules del president del PP han estat criticades per la presidenta del govern balear, Francina Armengol, que ha afirmat que li "preocupa" el que va dir Casado. Armengol diu que Madrid no ha de dir als ciutadans de les Balears com pensar, parlar i treballar.

Armengol lamenta que amb Marga Prohens al PP balear, el partit de Casado torna al plantejament de la crispació.

ARXIVAT A:
Català Pablo Casado
Anar al contingut