D'esquerra a dreta, Miguel Ángel Moratinos, Avignor Lieberman i Berbard Kouchner (Foto: Reuters)
D'esquerra a dreta, Miguel Ángel Moratinos, Avignor Lieberman i Berbard Kouchner (Foto: Reuters)
Jerusalem

Lieberman: "Resoleu els problemes d'Europa abans de venir aquí a donar-nos lliçons"

Els ministres d'Afers Estrangers espanyol i francès, Miguel Ángel Moratinos i Bernard Kouchner, són de gira al Pròxim Orient per mirar de rellançar les converses de pau entre israelians i palestins. Els caps de la diplomàcia espanyola i francesa s'han reunit amb el seu homòleg israelià, el polèmic Agvinor Lieberman, que els ha instat "a resoldre tots els problemes d'Europa" en lloc de "donar lliçons" al Pròxim Orient. L'actitud de Lieberman contrasta amb la de la resta d'autoritats israelianes amb què s'han reunit Moratinos i Kouchner, que han rebut elogis per la seva implicació en el procés de pau.

Actualitzat
"No espero que solucioneu els problemes del món, però sí que resolgueu els problemes d'Europa abans de venir aquí a donar-nos lliçons  de com arreglar els nostres problemes." Amb aquestes paraules s'ha dirigit el cap de la diplomàcia israeliana als seus homòlegs espanyol i francès.

Agvinor Lieberman, líder d'un partit ultradretà que compateix govern amb el Likud i que s'ha mostrat molt escèptic amb la possibilitat que les converses de pau prosperin, considera que Europa hauria de resoldre els "problemes al Caucas i a Xipre, així com els conflictes a Sèrbia i Kosovo" abans d'intentar fer de mediadora entre israelians i palestins. "Aleshores estaré disposat a escoltar el vostre consell", ha afegit el ministre d'Afers Estrangers israelià.

Objectiu: encaminar el procés de pau

L'objectiu de la visita del ministre d'Afers Estrangers espanyol, Miguel Ángel Moratinos, i el seu homòleg francès, Bernard Koushner, al Pròxim Orient és arribar a la Cimera Euromediterrània, que s'ha de celebrar a Barcelona a finals del mes que ve amb el procés de pau encaminat. Un objectiu difícil que ni la mateixa administració Obama, malgrat els últims esforços, ha aconseguit tirar endavant. El conflicte entre israelians i palestins continua bloquejat, enquistat, i bàsicament a causa dels assentaments de colons jueus en territori palestí.

En tot cas, la diplomàcia europea s'ha posat a treballar i els ministres d'Afers Estrangers espanyol i francès, Miguel Ángel Moratinos i Bernard Kouchner, són de gira al Pròxim Orient per mirar de desbloquejar el procés de pau. Han estat a Jerusalem, on s'han entrevistat amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i amb el president Shimon Peres, a qui van lliurar un document amb noves propostes per reconduir el procés.

Moratinos s'ha mostrat "optimista" a l'hora de crear el clima necessari per reprendre el diàleg entre israelians i palestins, "malgrat les dificultats" a què han de fer front totes dues parts.

També van tenir una reunió amb el polèmic ministre d'Estrangers, Lieberman, que acaba d'aconseguir que, a partir d'ara, per obtenir la ciutadania israeliana, calgui jurar lleialtat al país com a estat jueu i democràtic

Aquest dilluns és el torn de l'altre bàndol. Moratinos i Kouchner seran a Ramallah, a Cisjordània, per reunir-se amb representants palestins. L'objectiu de la gira és aconseguir que israelians i palestins tornin a reunir-se en una conferència a París convocada pel president francès, Nicolas Sarkozy, i que seria prèvia a la Cimera Euromediterrània de Barcelona prevista per finals de novembre.
Anar al contingut