Escultura de l'actriu Ava Gardner, a la vila vella de Tossa de Mar

L'idil·li d'Ava Gardner i Tossa de Mar reviu 70 anys després de "Pandora"

El rodatge de la pel·lícula, el suposat afer de l'actriu amb el torero Mario Cabré i l'arribada de Frank Sinatra van marcar un abans i un després al poble

Laura GalanActualitzat

Diuen que Ava Gardner es va enamorar de Tossa de Mar quan hi va rodar la pel·lícula "Pandora i l'holandès errant", en què era la protagonista. L'actriu va morir el 1990 als 67 anys. Però el que no es pot negar és que Tossa continua enamorada d'ella. Cada any celebra l'aniversari de l'estrena de la pel·lícula que es va filmar, en part, en aquesta població. I aquest 2021, en fa 70.

A la vila vella de Tossa, al recinte del castell, una escultura de l'actriu, considerada "l'animal més bonic del món", presideix un mirador i pel poble és fàcil veure les imatges del rodatge que va fer el fotògraf del poble Manel Fàbregas, l'únic que va poder retratar el primer desembarcament de Hollywood a la Costa Brava.

Fotografies de Tossa de Mar als anys 50, amb Frank Sinatra i Ava Gardner


El tossencs més grans es fan un fart de recordar aquell rebombori al poble.

Pere Coris Mestres tenia 17 anys quan Tossa es va convertir en el port d'Esperanza. Va fer de figurant com molts altres veïns de la població. Els pagaven 25 pessetes per cada presa d'imatge. Un dia, recorda, en va cobrar 50, tot un dineral per a ell i la seva família en aquella època.

Ava Gardner a la platja envoltada de nens amb la muralla del castell de Tossa de Mar al fons

La premsa americana es va fer ressò d'un suposat idil·li entre Ava Gardner i el torero Mario Cabré, company de rodatge. L'afer va arribar a l'amant de l'actriu -després acabarien en matrimoni-, Frank Sinatra, que no va dubtar a plantar-se a Tossa de Mar, diuen, amb sis caixes de Coca-Cola, un munt de paquets de xiclets i un collaret de maragdes per a Gardner valorat en 10.000 dòlars.

Mai s'ha acabat de saber del cert si realment hi va haver una relació entre l'actriu i el torero, tot i que ella va explicar que havia estat cosa d'una nit.

Fotografia d'Ava Gardner i Mario Cabré
 


Pere Coris sembla que guarda la informació de primera mà: "Mario Cabré va dir 'Amb l'Ava Gardner, res de res'". De fet, en Pere està convençut que "tot era publicitat".

Una publicitat que no va anar gens malament al municipi. El rodatge de la pel·lícula i la història d'amor van col·locar Tossa de Mar en el mapa del món i van marcar un abans i un després per a la població.

"La promoció de la pel·lícula, involuntàriament, va representar la primera promoció turística de Tossa, sense saber-ho", assegura la tècnica de cultura de l'Ajuntament de Tossa, Rosa Maria Sureda. "També s'ha de dir que el fet que vingués en Frank Sinatra per veure l'Ava Gardner i tots els titulars que van sortir de 'Frank Sinatra en Tossa de Mar', també van ajudar a situar on era Tossa".

Una fotografia d'Ava Gardner de l'exposició "El making off de 'Pandora' a la Tossa dels anys 50"

És per això que l'ajuntament ha programat aquest estiu diverses activitats, com la projecció de la pel·lícula a la platja i espectacles audiovisuals com el mapping "Pandora es retroba amb Tossa" i "Poemes des del far", amb poemes de Mario Cabré. I, fins al 15 de setembre es pot visitar l'exposició de fotografies "El making off de Pandora a la Tossa dels anys 50".

Els locals de restauració ofereixen, a més, una beguda i unes postres especials: el flam Sinatra –un flam casolà banyat amb whisky de Tennessee, la beguda preferida d'Ava Gardner; i el vermut Pandora, a base de whisky, vermut vermell, angostura o orange bitter i soda.

El record de testimonis del rodatge de "Pandora i l'holandès errant" es pot veure en aquest vídeo del Telenotícies:

 

La història de "Pandora i l'holandès errant" és la d'una cantant nord-americana de pas per Espanya, que enlluerna tots els homes. Ella rebutja la proposta de matrimoni d'un poeta, que s'acaba suïcidant. Altres homes estan enamorats d'ella, com un pilot de carreres i un torero. Un dia, nedant al port d'Esperanza, coneix un misteriós navegant per qui se sent fascinada.

Com la fascinació que l'actriu va sentir per Tossa i la que Tossa sent per ella i que, encara ara, 70 anys després, l'hi vol demostrar.

ARXIVAT A:
CinemaTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut