Sant Joan Despí

L'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques centraran La Marató 2016

El Patronat de la Fundació ha fet pública aquesta decisió després de valorar les malalties presentades per la Comissió Assessora Científica

RedaccióActualitzat

La recerca en l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques centraran la 25a edició de La Marató de TV3, que es farà el diumenge 18 de desembre. El Patronat de la Fundació ha fet pública aquesta decisió després de valorar les malalties presentades per la Comissió Assessora Científica, a partir de les propostes enviades per diverses entitats de l'àmbit de la salut en la darrera convocatòria, celebrada el mes de juny del 2015.

L'ictus

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l'ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat –motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió– amb greus repercussions en la qualitat de vida. Només a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat produïda per un ictus.

Al món, cada any, l'ictus afecta prop de disset milions de persones i causa la mort de sis milions. És la primera causa d'incapacitat i, segons els experts, es convertirà en l'epidèmia del futur: en tindran una de cada sis persones.

Les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques

D'altra banda, les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència, i les lesions medul·lars poden produir paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat.

Segons si la lesió és completa o parcial, i en funció del nivell en què es produeixi, les conseqüències seran més o menys greus. En els últims anys, els experts han notat un canvi en l'origen d'aquestes lesions d'origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d'edat més avançada.

Injecció per a la recerca

Catalunya compta amb una xarxa puntera d'equips de recerca en ictus i amb uns protocols d'actuació que funcionen amb gran eficiència, com el Codi Ictus. Tot i això, cal seguir investigant per detectar i evitar les causes d'aquestes lesions, minimitzar i fins i tot curar les discapacitats que se'n deriven i avançar en les teràpies de rehabilitació física, psicològica i cognitiva per a totes les persones afectades per les malalties d'aquesta edició. Els fons que recapti La Marató 2016 suposaran una injecció significativa en el camp de la recerca del cervell i la medul·la espinal, un àmbit complex de la biomedicina que s'aborda des de més de quinze especialitats professionals.

Des del 1992, La Marató ha sensibilitzat milions de persones, ha recaptat prop de 150 milions d'euros i ha impulsat 723 projectes de recerca científica d'excel·lència, que han aportat beneficis en la qualitat i en l'esperança de vida de milers de ciutadans

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut