Barcelona

L'ICS es divideix en més de 20 empreses públiques per ser "més eficient"

El consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS), que gestiona 8 hospitals i 285 equips d'atenció primària i una plantilla de 41.000 professionals, ha aprovat la remodelació d'aquesta institució per fer-la més àgil i eficient. Aquest macroorganisme es dividirà en 7 empreses públiques hospitalàries i 15 empreses públiques d'atenció primària, que agruparan, cada una, entre 20 i 25 ambulatoris. Aquest procés de descentralització de l'ICS es farà de manera progressiva, durant cinc anys. De moment, es comença amb la creació de dues empreses filials: una entitat filial d'atenció primària a Girona, amb 26 ambulatoris, i, com a primera experiència hospitalària, s'ha triat l'Arnau de Vilanova de Lleida.

TV3Actualitzat
El servei d'anatomia patològica de l'Arnau de Vilanova concentra l'anàlisi de totes les mostres biològiques procedents dels diferents hospitals de la xarxa pública de Lleida. Això és possible per la voluntarietat dels responsables dels diferents centres implicats, que van decidir unificar el servei. Aquesta concentració els ha permès fer a Lleida diagnòstics complexos que abans s'havien de fer a Barcelona. Els responsables de l'ICS asseguren que, amb la nova normativa, aquesta mena d'acords seran molt més fàcils d'aconseguir, i els permetrà ser més eficients.

Jaume Capdevila, gerent Hospital Arnau de Vilanova, destaca la importància de treballar "amb finestreta única". "Si en el territori tenim 3 TACS, 4 TACS, i hi ha una sol·licitud d'un TAC, ara, en aquest moment cada proveïdor treballa amb la seva llista d'espera, que en un pot ser de dos mesos, en l'altre de 30 dies i en l'altre de 5 mesos, i de l'altra manera estaríem treballant amb una única llista d'espera mixta. Això és molt important davant del ciutadà."

A 300 metres de l'Arnau de Vilanova hi ha l'Hospital Santa Maria. La direcció del centre ja té previst establir acords per evitar duplicitats de serveis i concentrar especialitats complexes que els permetran, per exemple, oferir serveis que ara no poden donar per falta de massa crítica, com la cirurgia toràcica. Fins ara, qualsevol decisió que volgués prendre l'Arnau de Vilanova havia de passar per la seu central de Barcelona.

"El nivell d'ineficiència que pot donar l'ICS pel fet d'estar regit per normes de caire administrativista pot ser de l'ordre del 10 al 15%. No és normal que, en un projecte de compra d'uns materials o d'una inversió important, els equips directius es passin el 50% del temps en temes procedimentals i de paperassa", afirma Joaquim Casanovas, gerent de l'ICS.

Els responsables de l'ICS asseguren que les empreses filials que es crearan seran 100% de titularitat pública i que no s'hi podrà fer activitat privada. I mantenen que l'objectiu no és gastar menys, sinó gestionar més eficaçment els recursos disponibles.

Ara bé, el canvi implicarà canvis en les relacions laborals. Actualment, la gran majoria dels 41.000 treballadors estan adscrits al règim estatutari, de característiques similars al funcionariat. Amb la descentralització, el gerent de cada filial podrà decidir de quina manera vol contractar. L'ICS vol que els nous treballadors siguin del règim laboral, és a dir, que no dependran d'unes oposicions i tindran més flexibilitat.

El consell d'administració ha aprovat per majoria aquest dijous a la tarda iniciar el projecte de reformulació de l'empresa pública. L'aprovació no ha estat per unanimitat, ja que CCOO hi ha votat en contra, mentre que el representant de Metges de Catalunya no ha assistit a la reunió. Els sindicats veuen la descentralització com una privatització i alerten que les condicions dels treballadors empitjoraran.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut