Trípoli

Líbia ordena un alto el foc enmig d'explosions i trets de bateries antiaèries a Trípoli

L'ofensiva internacional a Líbia continua per segona nit amb atacs contra les posicions de Moammar al-Gaddafi, aquesta vegada a la mateixa Trípoli i a la zona del palau presidencial, on s'han sentit explosions i trets de bateries antiaèries. L'alto el foc immediat ordenat per Líbia aquest diumenge queda, doncs, en paper mullat. Washington assegura que les tropes de Gaddafi l'han violat i n'ha qüestionat la veracitat. Els aliats van començar dissabte l'"operació Odissea de l'Alba", que segons el Pentàgon ha permès crear la zona d'exclusió aèria i ha minvat severament el poder aeri del coronel. L'atac ha permès als rebels recuperar posicions sobre el terreny.

Actualitzat
L'anunci d'alto el foc, el segon a Líbia en menys de 72 hores, s'ha rebut amb escepticisme després que el règim de Gaddafi va violar un suposat primer cessament de les hostilitats, anunciat divendres.

Aquesta poca fiabilitat també ve donada perquè escassament una hora abans de fer-se públic les bateries antiaèries líbies han disparat diverses ràfegues a l'aire de Trípoli, per on sobrevolen avions de la coalició internacional. Trets que s'han repetit més tard, en teoria amb l'alto el foc ja en vigor, i que la coalició internacional no ha dubtat a respondre.

S'han sentit diverses explosions als afores i al centre de Trípoli, fins i tot a la zona del palau on suposadament s'amaga el líder libi, d'on s'eleva una columna de fum, segons algunes fonts.

Gaddafi no s'arronsa

Diumenge al matí Moammar al-Gaddafi ha engegat una guerra propagandística mostrant ferits, suposadament civils, i advertint que convertirà tot el Mediterrani en un gran camp de batalla.
Aconsella Occident que no s'alegri d'una eventual victòria perquè, diu, "morireu i nosaltres vencerem".

Assegura que està preparat per a una llarga confrontació i que tots els libis estan a punt per convertir-se en màrtirs. També ha enviat un missatge a Europa: que no continuarà cooperant en la lluita contra l'emigració il·legal.

Èxit de l'atac militar

L'actitud de Gaddafi contrasta amb el balanç positiu que els aliats han fet de les primeres operacions militars contra Líbia. El Pentàgon les qualifica d'èxit. Assegura que s'ha implantat la zona d'exclusió aèria, és a dir, que Gaddafi s'hauria quedat sense aviació ni defenses antiaèries, i, a més, que s'ha aconseguit aturar l'avanç dels gaddafistes cap a Bengasi: el bastió dels rebels, on el rastre de l'atac de la coalició és ben visible amb tancs i altres vehicles militars cremats, i mitja dotzena de soldats gaddafistes morts. La resta fugen com poden cap al sud.

Entre la població, crits d'alegria per la intervenció militar aliada, tot i que també lamenten que no hagi arribat abans. Dissabte els gaddafistes van atacar Bengasi per sorpresa i van deixar al seu pas un centenar de morts i desenes de ferits.

Els rebels ja han iniciat la reconquesta de les principals ciutats revoltades, com Ajdabiya, assetjada per les tropes de Gaddafi des de fa una setmana.

Una lluita desigual

La lluita contra el règim de Gaddafi és molt desigual. Només comparant l'equilibri de forces es veu com, aparentment, la superioritat occidental és aclaparadora, tant des del punt de vista numèric com tecnològic.

En l'operació de la coalició, en la qual participen activament més d'una desena de països, hi treballen 200 avions, 2 portaavions, 11 fragates i 6 submarins. Davant seu tenen un exèrcit libi molt limitat i antiquat, amb 227 avions que ja estarien inutilitzats, només 3 fragates, 2 submarins i 2.000 tancs, bona part dels quals haurien estat destruïts.

Els efectius que hi ha enviat el govern espanyol ja tenen la llum verda per actuar. També els quatre caces F-18 estan a l'espera de rebre l'ordre i començar a patrullar l'espai aeri que controla la coalició.

Primeres discrepàncies

La coalició internacional reitera que s'està complint la resolució de l'ONU i només actua per protegir civils, i que el seu objectiu no és derrocar el coronel libi. Els Estats Units no descarten, fins i tot, que el coronel pugui, després de tot, mantenir-se en el poder.

La Lliga Àrab, en principi a favor de la intervenció, demana explicacions pels bombardejos.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut