Madrid

L'Ibex tanca l'any fregant els 12.000 punts

Aquest any, més que mai, s'ha vist com l'economia productiva va per un cantó, i els mercats financers, per un altre. La sensació d'haver evitat un desastre financer ha portat cert optimisme a les borses, i això es veu al gràfic d'evolució de l'índex espanyol, Ibex-35. Va començar l'any al voltant dels 9.000 punts, però va tocar fons cap al març. Després, la confiança ha anat retornant, fins a tancar l'any al voltant dels 12.000 punts. En un any ha guanyat prop d'un 30 per cent, sobretot gràcies als senyals de recuperació que arriben de tot arreu, menys d'aquí.

Actualitzat
Sembla un contrasentit que, en el pitjor any de crisi econòmica, a la borsa s'hi guanyin diners, però els mercats financers tenen la seva pròpia lògica, basada sobretot en les expectatives. I d'un any a l'altre han canviat, i a millor.

L'índex de referència, l'Ibex-35, cada vegada representa menys la realitat de l'economia espanyola. Perquè les accions que més hi pesen són de multinacionals, com Telefónica, Banc Santander, BBVA o Repsol, que guanyen la majoria dels diners a l'estranger.

Però una cosa és que la borsa pugi, i una altra que molta gent se'n beneficiï. El daltabaix financer va escombrar tants inversors -grans i petits- que, després, en van quedar molt pocs que encara aguantessin per recollir el benefici. Un exemple: tradicionalment, dos dels principals compradors d'accions són els fons de pensions i les asseguradores. Des del 2008, la seva inversió ha caigut en picat. I també la de les famílies.

Aquí, i també fora, ja fa mesos que molts inversors esperen una correcció a la baixa per aprofitar i tornar a comprar accions. Una retallada que, de moment, no ha arribat. Les previsions són optimistes, però també les incògnites. D'entrada, perquè, a mitjà termini, els tipus d'interès han de tornar a pujar.
Anar al contingut