Madrid

L'Ibex i la resta de borses europees reaccionen amb pèrdues a l'acord dels EUA

L'optimisme que ha despuntat l'acord entre republicans i demòcrates per evitar la suspensió de pagaments als Estats Units s'ha anat truncant a mesura que ha avançat la jornada. La borsa de Wall Street ha rebut en verd l'acord d'última hora, però les dades sobre l'evolució de sector manufacturer nord-americà durant el mes passat -pitjors del que s'havia previst- han portat els números vermells al Dow Jones. La incertesa sobre la situació a l'altra banda de l'Atlàntic i les pèrdues dels bancs i les constructores han provocat que l'Ibex-35 hagi tancat sessió amb pèrdues del 3,2%, la caiguda més important de l'últim any. La prima de risc espanyola ha tocat un nou màxim des de la creació de l'euro i s'ha enfilat fins als 374 punts bàsics.

Actualitzat
Banco Popular, el BBVA, Banc Sabadell o Bankinter han arrossegat la caiguda del selectiu espanyol amb retrocessos d'entre un 4,4% i un 3,7%. Destaquen també les caigudes dels grups constructors i de serveis, amb Acciona, FCC i Ferrovial al capdavant.

La prima de risc dels bons espanyols a deu anys ha arribat aquest dilluns a un nou màxim i ha acabat el dia en els 374 punts bàsics. Els dubtes sobre els Estats Units tot i l'acord per evitar la suspensió de pagaments no han donat confiança als mercats, que han anat a buscar aixopluc en valors segurs. Això ha encarit el deute espanyol, que ha acumulat una rendibilitat del 6,2%. La volatilitat del mercat afectarà la subhasta de bons a tres anys que té previst celebrar el Tresor el 4 d'agost i amb la qual espera recaptar entre 2.500 milions i 3.500 milions d'euros.

La majoria de les borses europees han obert en verd, però al llarg de la jornada s'ha invertit la tendència. Itàlia, amb el núvol de la incertesa planant sobre el país, ha liderat les caigudes al vell continent amb un retrocés del 3,8%, protagonitzat per la banca. A més, la prima de risc italiana ha assolit un nou rècord i s'ha enfilat fins als 352 punts bàsics respecte als bons alemanys a deu anys. El rendiment dels bons italians s'ha situat al voltant del 6%.

El CAC-40 parisenc també ha acabat aquest dilluns en negatiu amb pèrdues superiors al 2,2%, que s'acumulen a les de divendres. La borsa de Frankfurt, contagiada per la resta de mercats, ha tancat aquest dilluns amb un descens del 2,86%. La borsa de Londres ha estat la que millor ha "salvat els papers" i ha acabat la jornada amb un retrocés d'un 0,7%.

En canvi, els mercats asiàtics han tancat en positiu. L'índex Nikkei del mercat de Tòquio ha pujat un 1,34% amb el sector bancari liderant les compres d'uns inversors que han respirat una mica més tranquils.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut