Madrid

L'Ibex dóna per feta la compra de deute pel BCE i tanca amb una pujada del 2,78%

La borsa espanyola ha tancat la sessió amb una forta pujada del 2,78%, que ha situat l'Ibex-35 en el nivell dels 9.947,6 punts, en una jornada molt volàtil en què finalment els inversors han optat, després d'unes quantes hores de desconcert, per fer una lectura positiva del missatge llançat pel BCE. El selectiu havia començat la sessió en positiu, a l'espera que l'institut emissor anunciés la compra de bons. Però en no fer-ho, ha caigut en picat. Això no obstant, l'Ibex ha tornat a remuntar en saber-se que el BCE podria estar comprant deute públic d'alguns dels països perifèrics com Irlanda i Portugal i que es reserva la compra massiva de deute com a últim recurs.

Actualitzat
Així, l'índex de referència de la borsa, l'Ibex-35, ha pujat 269,20 punts, equivalents al 2,78%, fins a 9.947,60 unitats, de manera que les pèrdues anuals disminueixen en 16,69%.
 
Els majors avenços han correspost a Telecinco (+5,56%), Bankinter (+5,19%), Banco Santander (+5,14%), Iberia (+4,29%) i BBVA (+4,15%). Per la seva banda, Banc Sabadell ha pujat un 3,11%, seguit de Banesto i Iberdrola (+2,93%), Repsol YPF (+2,13%), Telefónica (+1,42%) i Banco Popular (+1,06%). A la banda negativa s'han situat Gamesa (-1,16%), Endesa (-1,09%), Mapfre (-0,83%) i Indra (-0,28%).

A Europa, amb l'euro a 1,31 dòlars, les principals places europees registraven alces de manera generalitzada, encara que, això sí, menors que les del mercat espanyol.
 
Trichet desconcerta el mercat

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ha desconcertat els mercats en no anunciar un compromís ferm de compra de deute dels països perifèrics, especialment d'Espanya, tal com esperaven els inversors. Trichet s'ha limitat a dir que "el programa de compra de bons està en marxa", però no n'ha donat cap detall més. I ha afegit que procedirà a "esterilitzar" aquestes compres, és a dir, a drenar l'excés de liquiditat que generen, cosa que ha alimentat la decepció.
 
Això ha fet bolcar la borsa espanyola. L'Ibex, que al matí havia pujar prop del 2,50% i havia fregat els 9.900 punts, perdia 80,80 unitats i se situava en els 9.600, mentre que l'índex general de la Borsa de Madrid, amb tots els indicadors en vermell, perdia el 0,79%.

Hores després, la situació s'ha tornat a capgirar. La borsa espanyola ha tancat amb una pujada del 2,78% i s'ha quedat a les portes dels 10.000 punts. Els inversors han optat per creure que el Banc Central Europeu s'ha guardat el roc a la faixa per si més endavant les coses es posen encara més malament. D'altra banda, en el parquet ha circulat que el BCE podria estar comprant deute públic d'alguns dels països perifèrics com Irlanda i Portugal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut