El jove Charles Andrew Pittman, aquest dimarts, en sortir del judici contra ell
El jove Charles Andrew Pittman, aquest dimarts, en sortir del judici contra ell

Li demanen 6 anys de presó per cremar un contenidor i diu al jutge que buscava menjar

L'acusat, un jove nord-americà, assegura que és un sensesostre que no tenia res a veure amb la manifestació postsentència i que estava buscant menjar a les escombraries

Aitor Álvarez García Actualitzat
TEMA:
Judici procés

"No estava fent res més que reutilitzar." Així s'expressava el dia del seu judici el jove Charles Andrew Pittman, una ciutadà amb nacionalitat dels Estats Units que es defineix com un sensesostre i ara s'enfronta a 6 anys de presó per haver intentat cremar, suposadament, un contenidor i una paperera durant les protestes postsentència del 2019. Ell ho nega i assegura que no tenia res a veure amb les protestes. La seva defensa en demana l'absolució.

L'acusat ha explicat que la seva manera de sobreviure, com "molta altra gent a Barcelona", és buscar menjar i objectes a les escombraries, i això és, precisament, el que estava fent aquell 18 de setembre del 2019 al matí, el dia de les marxes per la llibertat. "No sé per què estaven protestant, però hi havia molta gent", ha declarat durant el judici.

La Guàrdia Urbana el va detenir quan tenia mig cos dins i mig cos fora d'un contenidor del carrer Pelai. Alguns dels agents que han declarat han assegurat que hi van veure petites flames, mentre que d'altres han afirmat que hi havia fum. Tots han coincidit a dir que el contenidor no va cremar, perquè es va fer servir un extintor.
 

"Si vols cremar un contenidor, no t'hi fiques dins"

L'advocat del Charles ha afirmat: "Si vols cremar un contenidor, no t'hi fiques dins, posant-te en perill a tu mateix". Ha afegit que no està provat que l'acusat fos el responsable del foc, que podria haver estat una tercera persona i ha denunciat contradiccions en les descripcions dels fets per part dels diferents agents de la Guàrdia Urbana.

La Fiscalia, després d'escoltar totes les declaracions, no ha mogut ni una coma l'escrit d'acusació. Sosté que, durant aquestes protestes postsentència del 2019, el jove Charles Andrew Pittman va intentar cremar una paperera a Gran Via amb Aribau i, poc després, va calar foc dins un contenidor, al carrer Pelai, tot i que la Guàrdia Urbana el va apagar, segons el mateix fiscal.

L'escrit d'acusació sosté que, quan el van detenir, li van intervenir 8 encenedors, pintures i vuit xeringues que contenien, segons la Fiscalia, monòxid de calamina, una substància descrita com "irritant". L'acusat ho nega i assegura que es tractava de blanquejador per a les dents.

El ministeri públic interpreta que l'objectiu del jove era "pertorbar l'ordre social" i sosté que això hagués implicat posar en risc altres ciutadans. Per això demana per a ell 6 anys de presó, però sol·licita que, quan n'hagi complert 4 o quan gaudeixi del tercer grau, l'expulsin al seu país, als Estats Units. Es reclama, a més, que no pugui tornar a Espanya durant els vuit anys següents a l'expulsió.

El jove va ingressar a la presó l'endemà dels fets i va estar entre reixes fins al març del 2020. L'argument per mantenir-lo tancat cinc mesos va ser la falta d'arrelament, perquè no té domicili conegut i manté la nacionalitat nord-americana. Ara ha de comparèixer dos cops al mes en un jutjat.

El cas ha quedat vist per a sentència aquest dimarts i està previst que es resolgui en les properes setmanes.

ARXIVAT A:
Judici procés Referèndum 1-O Procés català
Anar al contingut