Gent passejant per Santiago de Cuba després del pas de l'huracà "Sandy"
Santiago de Cuba després de l'huracà "Sandy" (Reuters)

L'huracà "Sandy", que ja ha deixat una quarantena de morts al Carib, s'acosta als Estats Units

L'huracà "Sandy", que ha deixat almenys 40 morts al seu pas pel Carib i manté en alerta la costa nord-est dels EUA, segueix perdent intensitat. Els vents màxims sostinguts a 120 quilòmetres per hora han baixat d'intensitat.

RedaccióActualitzat
L'huracà "Sandy", que ha deixat almenys 40 morts al seu pas pel Carib i manté en alerta la costa nord-est dels EUA, segueix perdent intensitat. Els vents màxims sostinguts a 120 quilòmetres per hora han baixat d'intensitat.

El "Sandy" es manté com un cicló de categoria 1 a l'escala d'intensitat Saffir-Simpson, d'un màxim de 5, però és possible que avui a la nit es converteixi en tempesta tropical, segons els pronòstics del Centre Nacional d'Huracans (CNH) dels EUA.

No obstant això, podria convertir-se de nou en huracà el diumenge, quan es desplaci enfront de la costa de Carolina del Nord.

El sistema tropical es troba a 120 quilòmetres al nord de la illa Gran Abaco (Bahames) i a 645 quilòmetres al sud sud-est de Charleston, a Carolina del Sud (EUA), segons el butlletí del CNH de les 00.00 GMT. Es desplaça cap al nord a 11 quilòmetres per hora, girarà cap al nord nord-est el dissabte i anirà cap al nord-est diumenge. En aquesta trajectòria l'ull del "Sandy" s'allunyarà del nord-oest de les Bahames.

L'huracà va cap al nord-est dels EUA, cosa que ha ocasionat que Nova York i Virgínia declarin l'estat d'emergència.

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha declarat l'estat d'emergència i ha assegurat que "tots estem prenent més precaucions", després de recordar que el 2011 l'huracà "Irene" va causar inundacions i greus danys en alguns punts de la ciutat.

Mentrestant, el governador de Virgínia, Bob McDonnell, ha dit que s'ha declarat l'estat d'emergència com a mesura de precaució, assegurant que estaran llestos per als efectes potencials de l'huracà.

El CNH pronostica que el "Sandy" tocarà terra dilluns o dimarts en algun lloc entre els estats de Virgínia, Maryland, Delaware i Nova Jersey, ja com a tempesta tropical.

Està vigent un avís de tempesta tropical (pas del sistema en 36 hores) per a la costa est de Florida, Carolina del Sud, Carolina del Nord, i a les Bahames.

El "Sandy" portarà pluges intenses a les zones en alerta, que poden provocar inundacions sobtades i lliscaments de terra, sobretot en àrees de terreny muntanyenc.

Els meteoròlegs del CNH alerten que l'huracà provocarà un perillós marejol ciclònic que a més ocasionarà inundacions en àrees a prop de la costa a causa de l'augment del nivell de l'aigua.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut