Metges duent a terme un trasplantament en un hospital de Barcelona
Metges duent a terme un trasplantament en un hospital de Barcelona
Barcelona

L'Hospital del Mar aconsegueix fer trasplantaments renals sense transfusió de sang

Aquest nou protocol és compatible amb les creences dels Testimonis de Jehovà

RedaccióActualitzat

L'Hospital del Mar disposa del primer protocol a tot l'estat espanyol per garantir els trasplantaments renals sense transfusió de sang. Això permet que col·lectius com els Testimonis de Jehovà, religió que no les permet, puguin accedir a aquesta cirurgia. Fins ara, s'han fet amb èxit dos trasplantaments de ronyó amb aquesta tècnica.

Fins ara ser Testimoni de Jehovà era pràcticament incompatible amb la possibilitat de fer-se un trasplantament renal perquè aquesta confessió no permet les transfusions de sang. Ara, però, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, l'Hospital del Mar disposa del primer protocol que permet fer aquesta cirurgia sense necessitat de transfusió.

Al pacient, primer li fan un tractament per augmentar-li els glòbuls vermells, que ajuda a evitar les transfusions. I durant l'operació, amb un equip anomenat Cell Saver, poden recuperar la sang del mateix pacient. Julio Pasqual és el cap del Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar:

"Preparar el pacient i augmentar-li els glòbuls vermells abans de la intervenció i garantir, en un segon pas, que la sang que va perdent la pot recuperar, fa que el risc disminueixi molt de necessitar una transfusió d'un donant del Banc de Sang"

El Dr. Pasqual no descarta que més endavant es pugui implantar el mateix sistema en altres tipus de trasplantaments on la pèrdua de sang és més important:

"En el futur, amb mecanismes com els que estem comentant de recuperació de sang a quiròfan no és gens descartable que es pugui fer"

Trasplantament compatible amb els Testimoni de Jehovà

La Rosa Maria és la dona del Francisco a qui, després de 5 anys fent diàlisi peritoneal, dues infeccions greus el van obligar a fer hemodiàlisi. Ella sempre havia pensat que podia donar un ronyó al seu marit, però el problema era la transfusió de sang que comporta l'operació, perquè ells són Testimonis de Jehovà. Fins que, fa un any i mig, van saber que no calia, que es podia fer sense aquesta transfusió:

"Ens van dir que sí que tirarien endavant i que respectarien les nostres creences i tot va anar molt bé, sense cap problema. La recuperació del meu marit va ser molt bona i jo també"

L'operació li va permetre deixar l'hemodiàlisi que l'obligava a passar tres matins a la setmana a l'hospital i ha recuperat la normalitat. Tots dos recomanen a altres persones en la mateixa situació que optin pel trasplantament.

Pel doctor Julio Pascual amb aquest protocol eviten una discriminació d'aquests pacients.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut