L'Hospital del Mar, el primer d'Europa a curar arrítmies al cor amb radioteràpia

Permet tractar pacients en els quals les tècniques habituals no tenen èxit i que es veuen abocats al trasplantament cardíac
L'Hospital del Mar, el primer d'Europa a curar arrítmies al cor amb radioteràpia

L'Hospital del Mar, el primer d'Europa a curar arrítmies al cor amb radioteràpia

Permet tractar pacients en els quals les tècniques habituals no tenen èxit i que es veuen abocats al trasplantament cardíac
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència
L'Hospital del Mar, el primer d'Europa a curar arrítmies al cor amb radioteràpia

Aparell de radioteràpia de l'Hospital del Mar

L'Hospital del Mar és el primer de l'Estat i un dels primers del món que ha utilitzat la radioteràpia per tractar arrítmies del cor. Concretament, l'ha aplicat amb èxit a un home de 64 anys que pateix una rara malaltia de cor.

La tècnica té l'origen als Estats Units, on s'ha utilitzat en una vintena de casos. Consisteix a sotmetre a la zona del cor on s'origina aquesta disfunció a una dosi molt elevada de radiació, unes dotze vegades superior a la que s'aplica per tractar casos de càncer. Així es crea una cicatriu a l'àrea afectada i s'elimina l'arrítmia. 

La nova tècnica està indicada en malalts amb patologia epicàrdica, és a dir, en els que l'arrítmia té l'origen a la zona exterior del múscul cardíac. També es pot aplicar a pacients amb patologies isquèmiques, amb lesions a la zona externa del cor, a pacients amb afectació cardíaca per malaltia de Chagas o a d'altres amb alguna patologia isquèmica en fase de cicatriu. Són pacients en els quals les tècniques habituals no tenen èxit i que es veuen abocats al trasplantament cardíac.
 

Una intervenció breu

En aquests casos, la zona que cal tractar és de difícil accés mitjançant les tècniques habituals per cateterisme. A més, la intervenció té un altre avantatge: només dura 30 minuts, davant de les més de dues hores d'una ablació amb les tècniques habituals. 

La iniciativa és fruit de la col·laboració entre els serveis de Cardiologia, Oncologia Radioteràpica i Radiologia, i permet tractar un grup de pacients en els quals les tècniques habituals no tenen èxit i que es veuen abocats al trasplantament cardíac. Es tracta d'una tècnica complexa que obliga a un elevat grau d'especialització dels professionals que hi intervenen, com explica Julio Martí, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar:

"S'ha de treballar de forma conjunta. En primer lloc, els radiòlegs, que són els que obtenen les imatges, després els cardiòlegs, per indicar el punt en el qual s'origina el problema, i, finalment, els oncòlegs radioteràpics, que defineixen el volum a tractar i com cal fer-ho".

L'Hospital del Mar és un dels pocs centres de l'estat que pot aplicar aquesta tècnica, com assenyala Manel Algara, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica:

"La tecnologia de què disposem al nostre centre permet definir el moviment causat al cor i a la respiració i fer aquesta intervenció sense lesionar altres òrgans i estructures pròximes al cor".


Un home de 64 anys tactat amb èxit

El primer pacient tractat amb aquesta tècnica va ser intervingut al desembre. Es tracta d'un home de 64 anys que pateix una patologia cardíaca anomenada displàsia arritmogènica del ventricle dret. En aquest trastorn, el múscul cardíac es veu substituït per teixit adipós, en el qual es produeixen de forma més fàcil arrítmies ventriculars. Es tracta d'una patologia rara d'origen desconegut. Aquest és el segon cas al món tractat amb radioteràpia.
 

 


Els metges revisen l'estat del cor del pacient

 

Al pacient ja se l'havia sotmès, sense èxit, a tres ablacions per intentar resoldre el problema. El malalt portava inserit un desfibril·lador al cor per evitar aturades cardíaques, però l'aparell ja no era útil a causa del dany que la malaltia havia generat en el múscul cardíac.

Fins ara, les arrítmies han desaparegut del tot, sense efectes secundaris a causa de la radiació.

ARXIVAT A:
Ciència Salut

ÀUDIOS RELACIONATS