El nen té ara 10 mesos i fa una vida absolutament normal.
El nen té ara 10 mesos i fa una vida absolutament normal. (Foto: ACN)
Barcelona

L'Hospital Clínic i el Sant Joan de Déu salven per primer cop al món un fetus amb una obstrucció total de laringe

Els hospitals Sant Joan de Déu i Clínic de Barcelona han aconseguit salvar la vida d'un fetus de quatre mesos i mig que tenia la laringe totalment obstruïda. Es tracta d'una malformació molt poc habitual que fa que s'inflin molt els pulmons i pot afectar greument el cor i provocar la mort. El nen té ara mateix 10 mesos i fa una vida absolutament normal.

RedaccióActualitzat
Els hospitals Sant Joan de Déu i Clínic de Barcelona han aconseguit salvar la vida d'un fetus de quatre mesos i mig que tenia la laringe totalment obstruïda. Es tracta de la primera vegada que es practica amb èxit una operació fetal d'aquestes característiques. L'obstrucció de la laringe (CHAOS) es tracta d'una malformació molt poc habitual en què una membrana bloqueja la tràquea i impedeix la sortida de l'aire i les secrecions que genera el fetus. Això fa que s'inflin molt els pulmons fins al punt que pot quedar afectat greument el cor i provocar la mort.

La mare va arribar a Barcelona procedent de l'Hospital de Cartagena, on li va detectar que el fetus tenia, en la setmana 21 de gestació, els pulmons molt dilatats, li comprimien el cor i li produïen una fallada cardíaca. En arribar a Barcelona, al nadó li quedaven poques hores de vida, com a molt dos dies, segons els especialistes, i per això se li va fer l'operació immediatament.

El responsable de l'operació, Eduard Gratacós, ha explicat que "estàvem preparats per a la intervenció però el principal problema és que el pacient era com de mantega, la tràquea se li podia trencar en qualsevol moment perquè era com de paper de fumar". L'operació "va ser molt difícil perquè la mare tenia la placenta a la part anterior del ventre, el fetus estava molt inflat i a més ens donava l'esquena. Vam estar molt de temps per preparar l'operació però finalment el vam adormir, el vam girar i a través de la tràquea vam arribar a la laringe", ha explicat Gratacós.

Absolutament normal

El pare del nadó ha explicat que "vam arribar sense cap esperança i aquí ens van donar "una alegria". Les setmanes posteriors a l'operació, l'embaràs es va desenvolupar amb normalitat, els pulmons van recuperar a poc a poc la seva mida normal i el cor va millorar fins a arribar a una situació normal. Setze setmanes després el nadó va néixer a l'Hospital de Cartagena.

El nen, que també acompanyava els metges i els seus pares de Cartagena, durant la presentació, té ara mateix 10 mesos i fa una vida absolutament normal.
Anar al contingut