L'home que va incendiar la catedral de Nantes assassina un capellà que l'acollia
L'exterior de la comunitat de Saint-Laurent-sur-Sevre, on han trobat el cadàver del sacerdot (Joel Le Gall / EFE)

Detingut per l'assassinat d'un capellà l'home que va incendiar la catedral de Nantes

La víctima, de 60 anys, oferia un sostre al presumpte autor del crim mentre aquest esperava el judici per haver cremat la catedral

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Al juliol de l'any passat es va incendiar la catedral de Sant Pere i Sant Pau, a Nantes, i molts van posar el crit al cel en recordar un altre foc que va destrossar la catedral més famosa de França: Nôtre Dame

La policia va identificar aleshores un sospitós: el voluntari encarregat de tancar la catedral aquella nit. Després d'interrogar-lo, el van deixar anar sense càrrecs. Uns dies més tard, l'home va confessar ser l'autor dels tres focs que van calcinar bona part de l'interior de la catedral.

El sospitós va estar sota detenció fins a finals de maig d'aquest any, quan va ser posat en llibertat sota vigilància judicial. Poc després va ser transferit a un hospital psiquiàtric, on va quedar-se fins fa un parell de setmanes.

Des d'aleshores, l'home havia estat acollit per un capellà de la població veïna de Saint-Laurent-sur-Sèvre. El sacerdot ha aparegut mort aquest dilluns i l'home s'ha entregat a la policia.

El foc, que ha pres a l'interior del temple, està afectant l'estructura del teulat de fusta (Reuters/Stephane Mahe)
Imatges de l'incendi de la catedral de Nantes, l'any 2020 (Reuters/Stephane Mahe) (Reuters/Stephane Mahe)


Le Pen reaviva el debat migratori

Tot i que el fiscal de la regió de Roche-sur-Yon ha descartat el mòbil terrorista, des de l'extrema dreta francesa s'han afanyat a destacar la nacionalitat del sospitós per reforçar el missatge contrari als refugiats de Marine Le Pen.

L'home detingut és ruandès i feia anys que demanava asil des de França. Per la seva part, les autoritats migratòries franceses li havien fet arribar una ordre d'expulsió l'any 2019. El sospitós s'havia quedat al país mentre esperava el judici.

"A França pots ser un immigrant ilegal, incendiar una catedral, no ser expulsat i després reincidir assessinant un sacerdot" ha tuitejat la presidenta del Front Nacional.

El ministre de l'interior, Gérald Darmanin, s'ha desplaçat fins al lloc dels fets, des d'on ha criticat l'oportunisme "indigne" de Le Pen i l'ha acusada de "polemitzar sense conèixer els fets", ja que el sospitós no podia ser expulsat perquè estava pendent de judici.

Per la seva part el president francès, Emmanuel Macron, no ha volgut entrar al joc de Le Pen, i s'ha limitat a mostrar el seu respecte cap al difunt: "Fins i tot al seu rostre portava la generositat i l'amor de l'altre. En nom de la nació, reto homenatge al pare Olivier Maire. Protegir als creients és una prioritat".

A vuit mesos de les eleccions presidencials sembla que, més d'hora que tard, Macron haurà de confrontar l'extrema dreta, la gran amenaça de cara a la seva reelecció. Vist el succeït aquest dilluns, tot indica que Le Pen no passarà per alt ni la més mínima oportunitat per deixar palès el seu missatge.

 

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut