Barcelona

L'home que dóna nom al bosó de Higgs afirma que "no ho explica tot" però que "m'ha canviat la vida"

Si bé ara el reconeixement li arriba amb 83 anys i en forma de tot tipus de peticions, ja que, segons ha explicat, li han proposat de tot "excepte inaugurar un supermercat", Higgs no ha rebut el premi Nobel de física. Es tracta d'"una possibilitat que podria passar", ha dit, i ha afegit que si no ha estat així deu ser perquè el comitè del premi té "físics conservadors".

RedaccióActualitzat
El físic Peter Higgs, el pare de la partícula que porta el seu nom, visita Barcelona mesos després de l'anunci que l'accelerador de partícules de Ginebra, el CERN, l'havia descobert. El famós bosó de Higgs, segons ha explicat, "no ho explica tot", però a ell sí que li ha canviat la vida. "Fa un any no em reclamaven per fer cap roda de premsa", ha dit.

Si bé ara el reconeixement li arriba amb 83 anys i en forma de tot tipus de peticions, ja que, segons ha explicat, li han proposat de tot "excepte inaugurar un supermercat", Higgs no ha rebut el premi Nobel de física. Es tracta d'"una possibilitat que podria passar", ha dit, i ha afegit que si no ha estat així deu ser perquè el comitè del premi té "físics conservadors". Tot i això, ha confessat que es va preparar per si el premi li queia aquest any.

Incapaç d'explicar a un nen què és aquesta partícula

Per paradoxal que sembli, el pare de la partícula, que no ha utilitzat mai el correu electrònic, es veu incapaç d'explicar-la a un nen i no sap si tindrà cap aplicació en la vida quotidiana. El que sí que té clar és que no és la "partícula de Déu", com habitualment se l'anomena. "Em va molestar moltíssim, quan ho vaig sentir", ha afirmat, ja que considera que provoca confusions entre dues qüestions que no tenen res a veure, com són la ciència i la teologia.

Higgs, que va formular l'existència de la partícula el 1964, considera que no és una troballa comparable amb la de l'ADN, però sí que pensa que "les conseqüències filosòfiques de la troballa són impredictibles", i que des des punt de vista científic és "el final d'un camí en la verificació del model estàndard, però és el començament d'un nou camí que va més enllà d'aquest model físic".

"S'haurà de fer una anàlisi més profunda del bosó de Higgs i probablement es revelaran estructures més àmplies que es connecten amb la cosmologia i l'energia fosca de l'univers, que són fonamentals per a l'astrofísica i la cosmologia", ha conclòs.

"Espanya no ha tingut mai cap govern que fomenti la ciència"

En la roda de premsa al CosmoCaixa de Barcelona, el pare del bosó de Higgs també ha lamentat que "Espanya no hagi tingut mai cap govern que fomenti la ciència", i ha subratllat que l'executiu espanyol hauria de prioritzar aquest sector per sobre de qualsevol altre per poder afrontar millor futures crisis. "Per sobre de tots els països europeus, Espanya hauria d'estar desenvolupant un sector científic sòlid", ha considerat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut