L'hispanoamericà Pablo Ibar, condemnat a cadena perpètua, evita la pena de mort
Pablo Ibar, condemnat a cadena perpètua després de 16 anys al corredor de la mort (EFE)
Estats Units

L'hispanoamericà Pablo Ibar, condemnat a cadena perpètua, evita la pena de mort

La família anuncia que recorrerà la sentència i presentarà proves de la seva innocència

RedaccióActualitzat

L'hispanoamericà Pablo Ibar ha esquivat la pena de mort: no serà executat, però ha estat condemnat a cadena perpètua.

Els 12 integrants del jurat -8 dones i 4 homes- no han arribat a la unanimitat, i això l'ha salvat de tornar al corredor de la mort, on s'ha passat els últims 16 anys, perquè a Florida les sentències de pena de mort han de ser unànimes.

Ibar, de 47 anys, en porta 25 a la presó, acusat d'un triple assassinat ocorregut a Florida el 1994: el de Casimir Sucharski, propietari d'un local nocturn, i de dues models, Sharon Anderson i Marie Rogers.

 

Tanya Quiñones, dona de Pablo Ibar, abraça un dels advocats, Kevin J. Kulik, en conèixer la sentència (EFE)

 

Després de conèixer el veredicte, l'esposa d'Ibar, Tanya Quiñones, ha apuntat que el resultat no era el que s'esperaven, però que almenys havien aconseguit salvar-li la vida.

"No és el que volíem al principi, però almenys és vida, i això és una cosa per celebrar, per ser feliç. Estic molt agraïda amb el jurat, per la seva decisió de tenir compassió i pietat per nosaltres."


El pare d'Ibar, Cándido Ibar, també expressava la seva alegria, malgrat la condemna:

"El judici no ha sortit bé, perquè [Pablo] ha sortit culpable, però almenys la sentència ha sortit a favor. Almenys no és pena de mort. És la primera vegada que hem sortit d'aquí amb una victòria."


Quan s'ha llegit la sentència, a la sala també hi havia el cònsol d'Espanya a Miami, Cándido Creus, els familiars de les tres víctimes del crim del 1994, i el fiscal, Chuck Morton, que havia tornat a demanar la pena de mort.

La nova condemna suposarà que Ibar serà traslladat a una presó on podrà tenir més contacte amb la família i un règim que li permetrà estudiar i fer activitats laborals, molt diferent de la reclusió en què estan els presos del corredor de la mort.

 

Pablo Ibar amb un dels seus advocats, Joe Nascimento (Efe)

 

Tres judicis anul·lats

Aquest ha estat el quart judici que s'ha fet a Ibar. Els dos primers van ser anul·lats.

El tercer es va fer l'any 2000, i va ser considerat culpable i condemnat a pena de mort. El 2016, però, el Tribunal Suprem de Florida va anul·lar la sentència i va ordenar repetir el judici, en considerar que Ibar havia tingut una defensa ineficaç i havia estat acusat a partir d'unes proves poc consistents.

El 19 de gener d'aquest any, contra el que la família i els advocats s'esperaven, Ibar va tornar a ser declarat culpable. Ara després de conèixer la sentència, ja han anunciat que presentaran recurs i asseguren que tenen proves de la seva innocència.


25 anys a la presó

Nascut a Ford Lauderdale, a Florida, el 1972, Ibar té nacionalitat nord-americana, pèro des del 2001 també té l'espanyola.

D'Espanya és el seu pare, Cándido Ibar, antic jugador de pilota basca i germà del boxejador José Manuel Ibar, "Urtaín".

La seva mare, Cristina Casas, morta fa uns anys a causa d'un càncer, era d'origen cubà.

Cándido Ibar ha estat sempre al costat del seu fill, i també la seva dona, que ja era la seva xicota quan eren adolescents.

Ibar es va casar amb Quiñones fa vint anys, a la presó, i tenen dos fills de 7 i 12 anys.

 

Pablo Ibar, emmanillat, escolta la sentència que l'ha condemnat a cadena perpètua (EFE)

 

L'1 d'abril de 1994 Ibar va celebrar el seu 22 aniversari en el club Casey's Nickelodeon de Hallandale Beach, a Florida. Va tenir una petita discussió amb una de les cambreres i l'amo del local, Casimir Sucharski, li va oferir una ampolla de cava per resoldre el conflicte.

Gairebé tres mesos més tard, Sucharski i dues models van ser assassinats a casa d'ell, a trets i per l'esquena, per dos homes que van entrar a robar.

Ibar i un amic seu, Seth Peñalver, van ser detinguts i acusats del triple crim.

Peñalver, d'origen mexicà, també va ser condemnat a mort, però va apel·lar la sentència i en el nou judici va ser absolt.

Pablo Ibar ha proclamat sempre la seva innocència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut