Barcelona

L'heroi anònim que va salvar Barcelona i va acabar represaliat per Moscou

La seva història s'ha conegut ara gràcies a un llibre que ha escrit Guillem Martí, entrevistat aquest dissabte pel 3/24

RedaccióActualitzat

Bona part de Barcelona podria haver quedat destruïda per ordre dels soviètics al final de la Guerra Civil, abans de l'entrada de les tropes franquistes.

És una història desconeguda que, ara, descobreix una novel·la basada en l'home que va aconseguir evitar-ho. El llibre "Cremeu Barcelona!", que aquesta setmana ha arribat a les llibreries, ha novel·lat la història real de Miquel Serra i Pàmies.

Serra i Pàmies, membre fundador del PSUC i conseller de la Generalitat entre el 1937 i el 1939, va desobeir al final de la Guerra Civil les ordres que arribaven des de Moscou d'arrasar Barcelona i dinamitar les infraestructures bàsiques de la ciutat per no deixar res sencer als franquistes. Es tractava de dinamitar centrals elèctriques, fàbriques, canalitzacions, vies de comunicació i túnels de metro, cosa que hauria provocat milers de morts.

Serra i Pàmies es va oferir per executar les ordres, però, d'amagat de tothom, va aconseguir sabotejar-les amb tota mena de maniobres de distracció. I en va pagar un preu molt alt: presó, tortura i condemna a Moscou. Més tard, l'exili a Mèxic, on la seva figura va caure en l'oblit.

Aquest dissabte el 3/24 ha parlat amb Guillem Martí, besnét del germà d'aquest heroi i autor del llibre.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut