Madrid

L'FMI xifra en almenys 40.000 milions les necessitats de la banca i deixa el rescat a punt per ser aplicat

L'FMI avança el diagnòstic sobre el sistema financer: calen almenys 40.000 milions. El govern espanyol té així una primera xifra, tal com demanava. Algunes informacions apunten que el rescat es podria fer aquesta tarda.

RedaccióActualitzat
Espanya està a punt per al rescat de la banca. Tot apunta que la recapitalització del sistema financer amb fons de la Unió Europea es podria fer aviat. Algunes informacions fins i tot asseguren que serà aquest mateix dissabte a la tarda.

L'últim motiu l'ha donat el Fons Monetari Internacional (FMI). La institució ha avançat el diagnòstic sobre la situació de la banca espanyola. El resultat: les entitats més febles necessiten almenys 40.000 milions d'euros. L'FMI puntualitza que, malgrat que el nucli del sistema financer espanyol és sòlid, encara és vulnerable en alguns segments.

Amb la xifra a la mà, el govern espanyol podria tirar endavant, finalment, el rescat europeu. Després d'una setmana d'especulacions, l'executiu va sortir al pas del ball de xifres amb el seus dos màxims representants: el president, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. La seva resposta va ser clara: no hi haurà rescat fins que no es conegui la valoració dels experts. Ara, amb les dades de l'FMI, tot sembla més a prop.

40.000 milions d'euros

L'FMI ja ho va avançar dijous i ho ha confirmat aquest dissabte de matinada. L'informe definitiu, que s'havia de publicar dilluns calcula que la banca espanyola necessita 40.000 milions d'euros. El fons alerta que encara hi ha vulnerabilitats importants en el sistema financer i recorda que l'examen busca detectar deficiències crítiques més que establir una xifra definitiva.

L'FMI considera que els costos de recapitalitzar el sistema financer són massa alts perquè els pugui assumir el sector sense ajuda i no descarta que la injecció de diner públic hagi de ser superior. L'argument és que la xifra pot augmentar pel resultat de l'avaluació que estan fent dues auditores externes per encàrrec del govern espanyol. Oliver Wyman y Roland Berger han de fer públics els resultats dels estudis a finals de mes.

L'FMI també adverteix a Madrid que a partir d'ara serà imprescindible que comuniqui amb claredat l'estratègia que seguirà per crear un mecanisme de suport creïble al sanejament de la banca espanyola. En l'informe també considera que el sector està preparat per resistir nous xocs, però també alerta sobre la vulnerabilitat pel fet que es va trigar a prendre mesures en els bancs més dèbils.

Dues trobades i... el rescat?

Brussel·les ja té a punt el dispositiu tècnic per si Espanya demana l'ajuda d'Europa per rescatar la banca. Segons fonts comunitàries, depenent de com vagin les negociacions d'Espanya amb els seus socis comunitaris, aquest dissabte hi ha previstes dues trobades d'alt nivell que podrien accelerar els esdeveniments.

Hi ha una videocimera aquest matí amb els viceministres de Finances de la zona euro que podria servir per acabar de determinar els detalls i les condicions de l'ajuda. A més, aquesta tarda a les quatre hi ha prevista una altra reunió telefònica dels ministres d'Economia de l'Eurozona.

Pressió internacional

En les últimes hores s'ha incrementat al màxim la pressió sobre Espanya perquè deixi l'orgull de banda i accepti aquest rescat parcial del sector financer, que calmaria els mercats i, un cop fet el sanejament, permetria fer fluir de nou el crèdit a les empreses i es reactivaria l'economia.

Fins i tot el president dels Estats Units, Barack Obama, molt preocupat pels efectes que la crisi europea té sobre l'economia nord-americana, ha enviat un missatge per afavorir el rescat de les entitats en crisi.

Alemanya ha posat com a condició que el rescat de la banca es faci a través del govern espanyol per assegurar-se que així l'Estat és el màxim responsable que es tornin els crèdits.
Anar al contingut