Pensions
Pensions

L'FMI recomana que la gent es jubili més tard i contracti plans privats

Considera que l'increment anual del 0,25% de les pensions s'ha de mantenir

RedaccióActualitzat

L'economia espanyola haurà crescut aquest any un 3,1%. Així ho creu l'FMI (Fons Monetari Internacional), que el situa mig punt per sobre del que ells mateixos pronosticaven fa uns mesos. Tot i així, no sembla que aquesta millora hagi de repercutir en els jubilats, ja que el mateix FMI assenyala que no han de pujar més d'un 0,25% en els pròxims anys.

És una de les recomanacions que conté l'anàlisi de l'economia espanyola que realitza regularment, l'anomenat Article IV i del qual n'ha presentat avui a Madrid la declaració final.

Segons l'anàlisi, la recuperació de l'economia espanyola es manté ferma i el consum, les inversions i les exportacions netes contribueixen a un procés més equilibrat. També assenyala que Espanya viu el quart any consecutiu d'una imrpessionant expansió económica i de creació d'ocupació.

Però també recorda que queden alguns reptes importants, perquè l'atur encara és massa elevat, la productivitat és menor que a altres països de la UE i l'envelliment de la població crea més pressions fiscals.

Això darrer lliga amb el que opina sobre les pensions. Després d'afirmar que les reformes del 2011 i del 2013 van assegurar l'estabilitat del sistema de pensions i un increment anual per a tots els pensionistes, demana que es mantingui l'augment del 0,25% anual, que s'aplica quan la Seguretat Social té dèficit. De fet, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal ja va anunciar la setmana passada que aquest increment es mantindria fins al 2022.

L'FMI demana que calcula que tot i aquests ajustos, d'aquí trenta anys la relació entre la pensió mitjana i el sou mitjà encara estarà per sobre de la mitjana prevista per al conjunt de la UE. Però afirma que per transició cap a un sistema de pensions sostenible i socialment aceptable calen mesures, com ara prolongar la vida laboral i que els jubilats, per tant, comencin a cobrar la pensió més tard. Així ho ha expressat Andrea Schaechte, membre de l'FMI

Si augmenta una mica la revalorització de les pensions s'haurà de trobar la manera d'augmentar els ingressos per un altre cantó. O fer que els jubilats rebin les seves pensions a partir d'una edat més avançada.

L'FMI també anima els ciutadans a que suscriguin plans de pensió privats, perquè reconeix que el poder adquisitiu minvarà amb el temps.

Anar al contingut