L'FMI millora les previsions econòmiques per Espanya, si aprofita els fons europeus

La pujada del PIB d'un 7,2% que preveu l'organisme internacional no compensa la caiguda del 12,8% d'aquest 2020

RedaccióActualitzat

El Fons Monetari Internacional ha millorat les seves perspectives de creixement econòmic per a Espanya l'any que ve, i preveu que el PIB pugi un 7,2%. És gairebé un punt més del que preveia aquest estiu, quan calculava que l'activitat es recuperaria un 6,3% durant el 2021.

Ara bé, ho condiciona al fet que s'aprofitin les ajudes que arribaran de la Unió Europea i també a "la capacitat de limitar noves infeccions".

En qualsevol cas, aquesta millora del 7,2% no compensarà ni de bon tros la caiguda del PIB d'aquest 2020; l'FMI manté les seves previsions, amb un descens del 12,8%.

Segons l'informe que ha publicat aquest dimecres l'FMI en què analitza la situació econòmica d'Espanya, les característiques de l'economia espanyola, molt lligada al sector serveis —sobretot al turisme—, amb contractes temporals i moltes pimes, l'han fet especialment vulnerable als efectes dels confinaments i la frenada de l'activitat lligada a la Covid.

Sortida gradual dels ERTOs

L'FMI considera que la xarxa de seguretat dels ERTOs ha ajudat a conservar llocs de treball i empreses, però avisa que en un moment o altre s'haurà d'anar retirant perquè es corre el risc de "mantenir treballadors en empreses i sectors que no són viables". Creu que les prestacions d'atur i les ajudes "s'hauran d'intensificar" per poder assistir els "damnificats" pels canvis econòmics de llarga durada que poden arribar.


A favor de l'ingrés mínim vital

En aquest sentit, l'FMI alerta sobre un increment de la desigualtat i la pobresa. I aplaudeix l'Ingrés Mínim Vital introduït a partir d'aquest estiu: "un pas encertat".

Ara bé, avisa que tota aquesta despesa pública haurà d'anar "ajustant-se" per reduir el deute públic. I posa un calendari per començar a ajustar els comptes; a partir del 2022.

També suggereix mesures fiscals —més impostos en alguns àmbits per millorar els ingressos de l'Estat—, però no entra en detalls. I com sempre, l'FMI demana canvis en les pensions per garantir la seva "sostenibilitat".

ARXIVAT A:
Fons Monetari Internacional
Anar al contingut