Washington

L'FMI empitjora les seves previsions per a l'economia espanyola

El futur de l'economia sembla que empitjora per moments. Així ho reflecteixen almenys les noves previsions que ha elaborat el Fons Monetari Internacional (FMI), que són especialment preocupants en el cas d'Espanya. L'economia espanyola es contraurà un 1,7% el 2009, és a dir, gairebé un punt més del que havien previst els pronòstics del mes de desembre. La situació de vaques magres continuarà el 2010 i desdiuen així les previsions que apuntaven per l'any que ve a una recuperació progressiva.

Actualitzat
El Fons Monetari Internacional justifica aquest canvi en els seus informes perquè les finances mundials han empitjorat.

Aquestes xifres són similars a les presentades per la Comissió Europea, però pitjors que amb les que treballa l'executiu espanyol. El Ministeri d'Economia pronostica una reducció del PIB d'un 1,6% el 2009, un percentage similar al de l'FMI. La diferència es troba a l'any 2010: Madrid preveu un creixement de l'1,2% davant el 0,1% negatiu que pronostica l'entitat internacional.

Per a la resta de països, el futur tampoc és gaire esperançador. A escala mundial, es preveu un creixement d'un 0,5% de mitjana, la xifra més baixa des de la Segona Guerra Mundial. El 2010 sembla que la cosa millorarà una mica, amb un creixement que podria arribar al 3%. L'FMI remarca que això només passarà si els governs apliquen mesures destinades sobretot a incentivar la concessió de crèdits i a normalitzar el funcionament del sector financer.

Els Estats Units, l'origen de la crisi, es contrauran un 1,6%, però, si el president Barack Obama juga bé les seves cartes, la seva economia es podria recuperar i arribar a un creixement del 1,6% l'any que ve. La zona euro serà una de les més afectades i decreixerà un 2%, tot i que el 2010 podria aconseguir recuperar-se i assolir un creixement d'un tímid 0,2%.

La Xina, motor de creixement, registrarà una frenada de gairebé un 3% que la portarà del 9 al 6,7% positiu. La causa és la caiguda de les exportacions i dels preus de les matèries primeres. La resta de països emergents tindran un retrocés similar: del 6,3% fins al 3% de creixement.

L'Amèrica Llatina continuarà desenvolupant-se entorn a l'1,1%, xifra que suposa una rebaixa de l'1,4% segons les darreres previsions de l'FMI.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut