L'FMI rebaixa les previsions econòmiques a nivell global
Edifici de la seu del Fons Monetari Internacional a Washington (Reuters)

L'FMI diu que els confinaments perjudiquen menys l'economia que mesures més laxes

L'organisme econòmic internacional diu que permeten frenar més ràpidament l'avanç de la Covid-19 i faciliten la recuperació econòmica

RedaccióActualitzat

El Fons Monetari Internacional, l'FMI, assegura que, des d'un punt de vista econòmic, el millor per fer front a la pandèmia de Covid-19 és aplicar aviat confinaments molt rigorosos.

Segons un informe d'aquesta institució acabat de publicar, aquests confinaments tenen afectacions greus en l'economia, però a mitjà termini poden tenir conseqüències positives:

"La narrativa dominant sovint retrata els bloquejos com un compromís entre salvar vides i donar suport a l'economia. Aquesta caracterització descuida el punt que, tot i imposar costos econòmics a curt termini, els bloquejos poden conduir a una recuperació econòmica més ràpida en contenir el virus i reduir el distanciament social voluntari."

"Aquests guanys a mitjà termini poden compensar els costos a curt termini dels bloquejos, fins i tot poden provocar efectes globals positius sobre l'economia."

 

"Mesures sòlides i aplicades aviat"

L'informe, publicat en la revista de l'FMI Perspectives de l'Economia Mundial, aposta per confinaments estrictes i curts, més que no pas per mesures més laxes però dilatades en el temps.

Això passa perquè a mitjà i llarg termini la por a la malaltia fa que molta gent restringeixi la mobilitat i ajorni les decisions de compra, i això afecta negativament l'activitat econòmica en general:

 

Cristine Lagarde, directora gerent de l'FMI (Reuters)
Cristine Lagarde, directora gerent de l'FMI (Reuters)

Aquest organisme dirigit per Christine Lagarde, per tant, admet que els bloquejos imposen costos econòmics molt elevats a curt termini, però assegura que poden conduir a una recuperació econòmica més ràpida, perquè el virus es frena més ràpidament.

Per això, els confinaments han de ser "prou estrictes com per frenar les infeccions", perquè les xifres altes de contagi poden tenir "efectes econòmics molt perjudicials":

"L'anàlisi suggereix que mentre continuï havent-hi riscos importants per a la salut, es probable que l'activitat econòmica continuï sent baixa."

L'organisme amb seu a Washington també recomana als països que inverteixin en les xarxes d'internet per facilitar el teletreball.

Per tot això recomanen als estats que "vagin amb compte" i que no eliminin les mesures de confinament "massa ràpid".


Assemblea de l'FMI i el Banc Mundial

L'FMI ha publicat aquest informe la setmana abans de l'assemblea anual que celebra conjuntament amb el Banc Mundial, i que aquest any serà telemàtica.

En aquesta trobada hi solen participar els ministres d'Economia i els governadors dels bancs centrals dels 189 països membres per analitzar la situació econòmica mundial.

 

 

ARXIVAT A:
Fons Monetari Internacional Coronavirus
Anar al contingut