Bitllets de 50 euros amb la bandera europea de fons (Reuters)
L'economia espanyola continua creixent però de manera més moderada (Reuters)
Washington

L'FMI adverteix d'una crisi financera crònica si no millora el creixement a Europa

L'informe d'estabilitat financera del Fons Monetari Internacional alerta que, si no hi ha més creixement, tornarà a haver-hi una crisi del deute a països com Espanya i Itàlia i la situació pot derivar en una crisi crònica del sistema financer. També conclou que al preu a què es paga el finançament a la perifèria de l'eurozona impedeix que el crèdit arribi a les empreses i famílies.

RedaccióActualitzat
L'endeutament públic i privat són les dues grans amenaces del sistema financer espanyol, segons l'informe d'estabilitat financera del Fons Monetari Internacional (FMI). L'informe, dirigit per l'espanyol José Vinyals, alerta que Europa continua sent la part més dèbil del sistema financer mundial perquè els problemes financers poden tornar si no millora el creixement econòmic i la situació fiscal.

Si això passés, l'FMI augura una nova crisi del deute que perjudicaria especialment els països perifèrics com Itàlia i Espanya, on es tornaria a tensionar la prima de risc. Això afectaria directament el sistema financer que, segons l'FMI, pot viure una crisi crònica.

"Són nombrosos els bancs de la perifèria de la zona euro que es continuen enfrontant a costos de finançament elevats, un deteriorament de la qualitat dels seus actius i beneficis més reduïts", destaca el document.

L'informe avisa que dels efectes negatius que comporten les diferències de finançament entre els països de la perifèria i els del nucli de l'eurozona. Com que a llocs com Espanya i Itàlia tant els bancs com els estats han de pagar més car el finançament, això impedeix que el crèdit arribi a l'economia real i dificulta la recuperació econòmica en aquests països, cosa que aprofundeix les diferències amb altres llocs, com Alemanya.

L'FMI afegeix que s'ha debilitat el "cercle virtuós" que va generar l'anunci del Banc Central Europeu, al setembre, que el programa de compra de bons seria il·limitat si fos necessari. Una altra incertesa que observa l'FMI és la situació política en llocs com Itàlia.

El Fons Monetari va pronosticar dimarts que l'atur a Espanya tocarà sostre aquest any i arribarà al 27%, una previsió que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que combatrà amb noves mesures econòmiques que no ha revelat.
Anar al contingut