L'FBI veta soldats destinats a la investidura de Biden per possible vincle amb la ultradreta

25.000 soldats vetllaran per assegurar la cerimònia d'inauguració del mandat presidencial del candidat demòcrata, el triple que en la de Trump

RedaccióActualitzat

L'FBI està vetant alguns dels milers d'efectius de les forces armades dels EUA amb l'encàrrec de protegir la inauguració de la presidència de Joe Biden. El Departament de Defensa dels Estats Units ha emès un comunicat en què assegura que du a terme un filtratge entre els militars i dona instruccions a les forces de seguretat perquè informin d'actituds sospitoses entre els companys.

Aquesta decisió s'ha pres després que se sabés que sis dels cent detinguts pels assalts al Capitoli tenien vincles amb unes forces armades que, tradicionalment, han prestat poca atenció a la presència de l'extrema dreta entre les seves files.

Hi ha un ampli consens a l'hora de considerar que l'operatiu per protegir la transició de poder presidencial prevista per a les properes hores és el més gran en tota la història dels EUA: 25.000 soldats de la Guàrdia Nacional, més que el triple que els 8.000 que es van desplegar en la cerimònia que va donar inici al mandat de Donald Trump.

El secretari de Defensa, Christopher Miller, que ha signat el comunicat del seu departament, assegura que aquest tipus de filtratge sempre es du a terme entre les forces policials quan hi ha esdeveniments que exigeixen incrementar les mesures de seguretat. Però reconeix que no s'havia dut mai a terme entre militars, la participació dels quals en una inauguració és un fet insòlit.

"Tot i que no hi ha informes d'Intel·ligència que indiquin que hi pot haver una amenaça interna, buscarem fins a sota les pedres per assegurar la capital", va escriure Miller aquest dilluns.

Amenaça de violència

Fa una setmana que desenes de milers de soldats estan desplegats a Washington. Alguns efectius militars fins i tot han passat algunes nits al Capitoli. Tota precaució és poca per evitar un nou assalt de la seu de les institucions democràtiques dels Estats Units.

L'FBI ha alertat de la possibilitat que milícies ultranacionalistes sostinguin "protestes armades" contra la presa de possessió de Biden. El cert és que, malgrat les mesures de seguretat, ja s'han donat alguns incidents, com l'arrest d'un home que duia una pistola semiautomàtica i més de 500 cartutxos de municions.

L'alcaldessa de Washington ja ha avançat que moltes d'aquestes mesures es mantindran dies després de la inauguració davant l'amenaça de violència provinent d'alguns dels seguidors de Trump.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsTrump Joe BidenEstats Units
Anar al contingut