Washington

L'FBI creu que l'assassí d'Orlando era un llop solitari que es va radicalitzar per internet

L'autor de la massacre usava una aplicació de cites per a homosexuals i havia anat abans a la discoteca Pulse

RedaccióActualitzat

Als Estats Units, les autoritats reforcen la idea que l'assassí de la discoteca Pulse d'Orlando era el que s'anomena un "llop solitari". L'FBI reconeix que Omar Seddique Mateen, s'hauria radicalitzat a través d'internet, però assenyala que no hi ha proves contundents que demostrin que pertanyia a Estat Islàmic. Mateen tenia un historial de violència masclista i era un reconegut homòfob, segons testimonis familiars. En l'atac al club gai va causar 49 morts, un dels quals encara no ha estat identificat, i va provocar també 53 ferits, una quarantena dels quals encara estan hospitalitzats.

L'assassí d'Orlando havia utilitzat una aplicació mòbil de cites per a homosexuals i havia estat diverses vegades en aquest mateix local, segons han explicat alguns testimonis al diari "Los Angeles Times". Un mínim de quatre clients habituals de Pulse han explicat que creien haver vist Mateen abans al local. "A vegades se n'anava a una cantonada i s'asseia i bevia sol i altres vegades es posava tan borratxo que era sorollós i bel·ligerant", ha assegurat Ty Smith, un dels clients de la discoteca, que ha afirmat que va veure Mateen al local una dotzena de vegades.

El director de l'FBI, James B. Comey, que s'ha reunit a les últimes hores amb el president Obama, ha indicat que l'autor de la matança d'Orlando s'hauria radicalitzat pel contacte amb islamistes a internet, però que també hauria expressat el seu suport a grups radicals que s'oposaven entre ells de manera violenta. El dia de la massacre, l'assassí del Pulse va assegurar que estava atacant el club en nom del líder d'Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi. Mateen, segons els investigadors, havia expressat la seva solidaritat amb els autors de l'atemptat de Boston el 2013, els germans Dzokhar i Tamerlan Tsarnaev, i amb un terrorista suïcida nord-americà que pertanyia al Front al-Nusra, la filial d'Al-Qaeda, que s'oposa a Estat Islàmic.

Comey explica que l'FBI havia investigat Mateen durant gairebé un any després d'haver dit als seus companys de feina el 2013 que tenia familiars connectats amb Al-Qaeda, al mateix temps que assegurava que era membre de Hezbollah, el partit milícia xiïta libanès. Tant Hezbollah com Al-Qaeda s'oposen a Estat Islàmic.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut